Stát by měl letos přijmout 8500 nových úředníků...

V letošním roce plánuje Česko přijmout zhruba 8500 nových státních zaměstnanců. Zároveň chce stát zrušit více než dva tisíce tzv. černých duší, tedy neobsazených míst ve státní správě. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová.

V Česku podle tabulek chybí tisíce státních zaměstnanců – například učitelé, úředníci finanční správy nebo policisté. Pro letošní rok je v plánu přijmout dalších zhruba 8500 lidí.

Na druhou stranu ale zůstávají tisíce pozic neobsazených, část z nich chce stát rušit.

„V návrhu státního rozpočtu počítáme se snížením těchto míst o 2300, což znamená úsporu 3,4 miliardy korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rušení neobsazených míst se nemá dotknout učitelů nebo třeba postů v ozbrojených složkách. Část pozic si stát nechá pro dlouhodobě nemocné a ženy na mateřské.

„Tato změna se připravuje v rámci systemizace na rok 2019, kdy jedním z parametrů bude i redukce dlouhodoběji neobsazených služebních míst,“ potvrdil náměstek pro státní službu Josef Postránecký.

Černých duší je teď výrazně více než před dvěma lety. Plán rušit neobsazená místa premiér Andrej Babiš oznámil loni v prosinci.

„Náš problém je v tom, že máme 16 tisíc černých duší. Ty bychom měli zrušit a zreálnit ty počty,“ uvedl tehdy Babiš.

Podle komunistů, kteří vznik druhé Babišovy vlády tento měsíc ve sněmovně umožnili, je ale nynější plán nedostatečný. „To je první půlkrok, ne krok. Já jsem od vlády očekával razantnější opatření,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip. (jaz)