Legendární Wembley se možná dočká nového majitele...

Anglická fotbalová asociace hodlá prodat legendární stadion Wembley. Za 600 milionů liber (17 miliard korun) by ho mohl odkoupit americký miliardář Shahid Khan, který už vlastní anglický celek Fulham. Peníze má asociace využít na obnovu a výstavbu nových hřišť. Zároveň ale kvůli tomuto kroku čelí velké kritice.

„To je směšné, nechápu to,“ vyjádřila se dlouholetá opora Manchesteru United Gary Neville.

Důvodem má být snaha o získání prostředků pro modernizaci hřišť a dalšího zázemí pro menší kluby v Anglii.

„Jen jedno ze tří splňuje požadovanou kvalitu. Každé šesté utkání, které se v uplynulé sezóně neodehrálo, bylo právě kvůli nevyhovujícímu stavu hrací plochy,“ nechali se slyšet čelní představitelé.

Fotbalová asociace již údajně obdržela nabídku na koupi stadiónu od vlastníka Fulhamu Shahida Khana, který za slavný chrám nabízí požadovanou částku 60 miliónů liber.

S navrhovaným řešením však legendární fotbalista nesouhlasí.

„Aby asociace získala finance na své programy, tak prostě prodá národní majetek? To je prostě směšné, nedává to žádný smysl.“

Podle Nevilla existují jiné možnosti, jak potřebné finanční prostředky získat. Jako jednu z alternativ navrhuje snížení odměn pro agenty či pro kluby Premier League.

„Poslední sezónu utratily kluby v nejvyšší soutěži na poplatcích pro agenty přes 200 miliónů liber, nebál bych se tuto částku snížit o 25%. Ušetřit je možno i na částkách, které kluby dostávají na odměnách či televizních právech. Prostě neprodávejte Wembley, udělejte cokoliv jiného, ale tohle ne,“ řekla legenda.

Pokud by přeci jen k prodeji druhého největšího evropského stadiónu došlo, pak by podle odpovědných zástupců anglického fotbalu mělo být ve smlouvě zakotveno několik podmínek, které by například garantovaly národního týmu možnost ve Wembley hrát či zákaz pro případného nového majitele měnit název stadiónu. (jaz)