Německo plánuje na dálnicích zavedení mýtného, které fakticky zaplatí jen cizinci.

Dálniční mýtné, které Německo zavádí fakticky na osobní auta cizinců, nepovažuje ministr Ťok za diskriminační a má pro takový poplatek pochopení. Česko tak mění svůj přístup k německému mýtnému. Předchozí Sobotkova vláda označovala německé dálniční mýtné, které dopadne na cizince, za diskriminační. 

Německo původně plánovalo zavést dálniční poplatky za osobní auta v roce 2019. Podle nových informací se tak zřejmě stane až v roce 2020.

Platit mýtné sice budou i majitelé aut registrovaných v Německu. Stát jim však následně o tuto částku sníží daň z motorových vozidel.

Fakticky tak němečtí občané mýtné platit nebudou – dálniční poplatek dopadne jen na cizince, tedy i občany České republiky.

Německo počítá s tím, že výše mýtného pro osobní auta se bude lišit podle objemu motoru a množství emisí, které produkuje. Například pro řidiče vozu Škoda Octavia, který splňuje ekologickou normu Euro 4 a má naftový motor o objemu dva litry, má roční mýtné přijít na 100 eur (2 587 korun).

Český ministr dopravy Dan Ťok pro německé mýtné vyslovil pochopení.

„Upřímně řečeno, každá země má dálniční známky, tak proč by to měl být nějaký zásadní problém?“ uvedl Ťok po jednání s německým ministrem dopravy Andreasem Scheuerem.

Zavedení mýtného, o němž německý parlament rozhodl loni, je podle Ťoka čistě věcí Německa.

Ťok argumentuje tím, že by nebylo férové, aby němečtí řidiči na výstavbu dopravní infrastruktury přispívali dvakrát – jednak formou daně z motorových vozidel a jednak platbou mýtného.

„Podle mého názoru mají Němci právo od třetích stran, které nepřispěly na ty dálnice a používají je, ten příspěvek vybírat. Když budu upřímný, my to děláme stejně, Rakušané to dělají stejně, proč se to má zrovna Němcům vyčítat, to nevím,“ konstatoval Ťok.

Za diskriminační považoval německé plány na zavedení mýtného pro cizince předchozí český premiér Sobotka.

Rakousko kvůli mýtnému dokonce spolkovou republiku zažalovalo. Česko se k žalobě nakonec nepřipojilo, i když o této možnosti nějakou dobu uvažovalo. Argumentovalo postojem Evropské komise, podle níž návrh mýtného pro cizince není diskriminační. (sfr)