Praha 1 přišla o 52 milionů korun kvůli prodejům bytů pod tržní cenou....

Byty v Praze 1 byly v letech 2014-2016 prodány výrazně pod obvyklou cenou. Pokladna radnice tak přišla o 52 milionů korun. Na prodej bytových jednotek za nevýhodné ceny upozornila Pirátská strana.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Piráti porovnali vysoutěžené ceny s údaji z Cenové mapy. Ta bere v potaz reálně uskutečněné prodeje bytů v dané oblasti a v určitém období. Velkou část bytů prodávala Praha 1 za částky o miliony nižší, než byla podle Cenové mapy tržní cena.

Například byt na Jungmannově náměstí by se na trhu prodal za 14 milionů. Městská část ho odprodala za 9 milionů. Rozdíly ve statisících až milionech byly i u některých dalších bytů.

Podle magistrátního zastupitele a předsedy zastupitelského klubu pirátů Adama Zábranského měla městská část v takových případech vyhlásit výběrové řízení znovu.

V souvislosti s prodejem bytů podal člen Pirátů v Praze 1 David Bodeček na městskou část trestní oznámení kvůli údajnému porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejných soutěží. Oznámením se zabývá policie a Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Radnice se odmítla k prodeji bytů vyjadřovat.

Některé byty dokonce Praha 1 prodala osobám napojeným na úředníky a zastupitele. Jeden z těchto bytů například získala Michaela Šupinová, místopředsedkyně ČSSD na Praze 1.

Šupinová podle katastru nemovitostí vlastní bytovou jednotku v Pštrossově ulici. Tu městská část prodala v rámci třetího kola výběrových řízení za 3,7 milionu. Podle Cenové mapy by se však na trhu v daném období byt prodal za 6,5 milionu. Na političku už piráti podali trestní oznámení v červnu.

(pel)