Unie zvažuje zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států...

Evropská unie (EU) už si připravuje odvetu za chystaná Trumpova automobilová cla. Evropská komise (EK) by mohla zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. Protiopatření by zasáhla dovoz v objemu 8,5 miliardy eur (219,7 miliardy korun).

K opatření by EU přistoupila v případě, že americký prezident Donald Trump zavede omezení na dovoz evropských aut do USA.

Zprávu uveřejnil německý list WirtschaftsWoche.

„Členské státy rozhodnou o další strategii příští týden podle toho, jak dopadne návštěva šéfa EK Jeana-Claudea Junckera,“ sdělil německému týdeníku nejmenovaný evropský diplomat.

Juncker se příští týden chystá do Washingtonu na jednání o obchodních vztazích mezi EU a USA.

Seznam protiopatření by měl být dokončen v srpnu. Protože objem vyvážených aut z EU do USA je výrazně vyšší než objem uhlí a oceli, budou případná protiopatření tentokrát dalekosáhlejší, uvádí list.

Zatímco odveta za americká cla na dovoz kovů zasáhla americké zboží v objemu 2,8 miliardy eur (72,38 miliardy korun), teď má jít o 8,5 miliardy (219,7 miliardy korun).

Americký prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. EU a další státy v odvetě zavedly cla na vybrané americké zboží.

(pel)