Celosvětový pakt OSN o podpoře řízené migrace odmítly USA a nyní i Maďarsko. Česko zatím o paktu jedná.

Maďarsko oznámilo úmysl odstoupit od globálního paktu OSN o migraci. Tato úmluva mimo jiné uzákoňuje právo uprchlíků na migraci a řízení procesu světové migrace přenáší na OSN. Česko o připojení k tomu migračnímu paktu jedná. 

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil úmysl odstoupit od globálního paktu o migraci, který připravuje OSN. Tento dokument, který mimo jiné dává všem lidem na Zemi právo migrovat, již předběžně schválily všechny členské státy OSN (192 zemí) s výjimkou USA.

Prezident Trump uvedl, je taková dohoda je neslučitelná s migrační politikou Washingtonu.

Česká republika chce o připojení k paktu teprve jednat. Ministerstvo zahraničí tvrdí, že se jedná o nezávaznou dohodu.

Globální pakt o migraci má být oficiálně přijat v prosinci v marockém městě Marrákeš. Generální tajemník OSN Antonio Guterres, předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák a řada dalších představitelů vyzdvihli dojednání první globální dohody, která řeší migrační problematiku.

„Migrace je fakt. Existuje po staletí. A další staletí existovat bude,” prohlásil Lajčák.

„Nikdy jsme ale neměli nástroj, který by nám pomáhal tento proces řídit,” dodal.

Globální pakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci má za cíl řešit, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat, jak umožnit jejich návrat domů a další otázky.

Hrozba pro svět

Maďarsko nyní oznámilo, že chce od dohody odstoupit ještě před jejím definitivním přijetím. Schůzky v Marrakéši se už nehodlá účastnit a proti paktu chce vystoupit také v případě, že se o něm bude hlasovat na Valném shromáždění OSN.

„Tento dokument je naprosto proti bezpečnostním zájmům Maďarska,“ zdůraznil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Podle jeho názoru je tato dohoda o globální migraci hrozbou pro celý svět. Varoval také, že pakt poskytne pozvání do Evropy milionům dalších běženců.

Szijjártó tvrdí, že by tento pakt nutil státy poskytovat migrantům stejné služby jako domácím obyvatelům včetně vzdělání a právního poradenství.

Lidem, kteří by do Evropy přišli nelegálně, by dokument zajistil legální právní status.

Česko v prosinci

České ministerstvo zahraničí k paktu uvedlo, že jeho text není právně závazný s tím, že jednotlivé státy své stanovisko k němu vyjádří až na prosincové konferenci.

„Vláda ČR nemůže a nebude dávat žádný souhlas s nelegální migrací,“ konstatovalo ministerstvo.

SPD: Pakt je nutno odmítnout!

Přijetí paktu zásadně odmítla Okamurova SPD.

Podle jejího prohlášení je cílem této dohody podpora bezpečné, řízené a legální migrace. Poukázala na to, že podle této smlouvy by organizování migrace mělo přejít z rukou státních orgánů států, které se zaváží smlouvu respektovat, na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Evropská komise se chystá Kompakt podepsat jako akt tzv. Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. Tím by se měl stát závazným pro členské státy EU a jeho neplnění by mohlo podléhat sankcím udělovaným Evropským soudním dvorem,“ uvedla SPD.

SPD proto odmítla stanovisko ministerstva zahraničí ČR, které oznámilo, že „Česká republika o tom, zda se k němu připojí, bude teprve jednat”.

„Tento dokument je potřeba jednoznačně naší vládou odmítnout a zároveň odmítnout společnou imigrační politiku Evropské unie. Politickou odvahu má v této zásadní věci pouze hnutí SPD,“ uvedlo hnutí.

Na světě je 250 milionů migrantů

Podle informací OSN existuje ve světě asi 250 milionů migrantů, což představuje 3,4 procenta světové populace. Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. (sfr)