Z původní druhé Babišovy vlády velmi rychle ubývají ministři. Během pár dní od jmenování do vlády už rezignovala Taťána Malá (ANO) a nejnověji i Petr Krčál.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál rezignoval kvůli podezření z plagiátorství. Krčál údajně opsal v roce 2007 svou bakalářskou práci na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Nahradit ho má Jana Maláčová, současná ředitelka odboru rodinné politiky MPSV. Krčál je po Taťáně Malá už druhým ministrem kabinetu Andreje Babiše, který rezignoval kvůli nařčení z plagiátorství.

Krčál připustil, že v obsahu práce mohlo dojít k pochybení.

„Za standardní politické situace bych je nepovažoval za natolik zásadní, aby ohrozila moje postavení ministra práce a sociálních věcí. Ovšem vzhledem k tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží jak pro vládu, tak pro sociální demokracii,“ řekl.

Oznámil, že nechce, aby situace přinesla komplikace jeho rodině a jeho zdravotnímu stavu.

„V minulosti jsem prodělal onkologické onemocnění, které také souviselo se stresem,“ upřesnil.

Hamáček oznámil, že do čela resortu bude navrhovat současnou ředitelku odboru rodinné politiky MPSV Janu Maláčovou (ČSSD).

„Paní Maláčová je odbornicí na tuto problematiku, je to členka sociální demokracie. Na ministerstvu práce a sociálních věcí působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ řekl.

Prezident Miloš Zeman bude s premiérem Babišem mluvit o situaci v čele ministerstva práce v sobotu v Lánech po jednání expertního týmu hlavy státu. Babiš řekl, že „rezignace Petra Krčála byla jediným možným řešením“ a výběr jeho nástupce nechá na ČSSD. Předeslal, že pokud se ministryní stane Jana Maláčová, její studium v zahraničí bude jedině plus. Bude se snažit, aby byla jmenována co nejdřív.

Krčál obhajoval bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas v květnu 2007. Napsal ji v Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Podle analytika Jana Macha z Vysoké školy ekonomické se Krčálova práce shoduje minimálně ve třiceti procentech s jinou bakalářskou prací. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih.

Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně už zahájila kontrolu bakalářské práce Krčála. Využije k tomu systém Theses.cz, který text porovná s dříve zveřejněnými vysokoškolskými pracemi. Pomocí Theses.cz jsou všechny práce odevzdané na univerzitě kontrolovány od roku 2008, tedy rok poté, co práci odevzdal Krčál. (jaz)