Exministr vnitra Milan Chovanec nebude hlasovat pro důvěru menšinové vlády ANO a ČSSD.

Exministr vnitra Milan Chovanec nepodpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD. Důvody vysvětlil na svém Facebooku. Šéf ČSSD Jan Hamáček se nechal slyšet, že Chovancovo rozhodnutí je pro něj osobním zklamáním. Podle prezidenta Zemana je rebelující poslanec ČSSD zatrpklý.

„Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu,“ uvedl Chovanec.

„Poslední měsíce jsem převážně mlčel a nechával novému vedení sociální demokracie prostor a čas. Bohužel, výsledky se nedostavily. Couvli jsme ze všech svých zásadních prohlášení. Zisk ministerstva vnitra nemohu, i jako bývalý ministr vnitra, považovat za úspěch, za nějž je dnes vydáván,“ napsal dále.

„Vládu nakonec netvoří ani těch 5 sociálních demokratů, o nichž se hlasovalo ve stranickém referendu,“ kritizoval v narážce na to, že se ministrem zahraničí podle ČSSD měl stát europoslanec Miroslav Poche, ale když ho prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, nedokázali ho k tomu šéf sociální demokracie Jan Hamáček a premiér a lídr ANO Andrej Babiš přimět.

„Alibisticky děláme, že nevidíme, když hnutí ANO podepisuje toleranční patent s komunisty. Bohumínské usnesení totiž dosud nikdo nezrušil. Nesouhlasím s argumentem, že ČSSD vstupem do problematické vlády zabrání nástupu ještě horších sil,“ uvedl Chovanec.

Bez jeho hlasu se menšinová koalice ANO a ČSSD může opřít nanejvýš o 107 poslanců Babišova hnutí ANO, sociální demokracie a tolerující KSČM.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka měl Chovanec respektovat výsledek vnitrostranického referenda strany, které podpořilo vstup do vlády.

„Rozhodnutí Milana Chovance je pro mě osobně zklamáním. Ne proto, že je proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Ale proto, že navzdory svým veřejným prohlášením, že bude respektovat výsledky vnitrostranického referenda socdem, tak neučiní,“ uvedl Hamáček.

Podle prezidenta je Chovanec zatrpklý z prohry ve volbách.

„Víte stranická disciplína musí bejt, neboť jak říkal Švejk, jinak bychom lezli po stromech jako opice,“ uvedl při odchodu ze Sněmovny Zeman.

Je podle něj možné, že je Chovanec zatrpklý.

„Někdy si dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý, protože se mu nepodařilo ve svobodných volbách uspět, ale každý z nás, kdo dělá politiku, tohle někdy zažije,“ řekl prezident, než ze Sněmovny zamířil na summit NATO. (jaz)