Evropská komise si za stovky milionů najímá "velkou čtyřku" na daňové poradenství. To vyvolává spekulace o zásadním střetu zájmů.

Evropská komise si za v přepočtu stovky milionů korun vydržuje velkou čtyřku účetních firem na daňové poradenství a další služby. Čtyři globální účetní firmy, Deloitte, EY, KPMG a PricewaterhouseCoopers, získaly od Evropské komise v posledních pěti letech kontrakty na poradenství v oblasti daňové politiky za miliony eur.

„Velká čtyřka“ v roce 2016 obdržela od Generálního ředitelství pro daně a celní unii (DG TAXUD), které spadá pod Evropskou komisi, kontrakty za téměř osm milionů eur (207 milionů korun).

Dalších 10,5 milionu eur (272 mil. Kč) získaly PwC, Deloitte a KPMG od stejné organizace v lednu 2018 za studii o „různých daňových a celních záležitostech“.

Vyplynulo to ze závěrů neziskové analytické skupiny Corporate Europe Observatory (CEO), která analyzovala výběrová řízení EK.

V roce 2014 přiznalo daňové oddělení Evropské komise dalších asi sedm milionů eur firmám PwC, Deloitte a EY za poradenské služby v oblasti řízení, které podle analytické skupiny CEO provádějí studie a srovnávací analýzy v různých daňových a celních oblastech.

Organizace na základě zjištěných informací uvedla, že „hlavní subjekty, které pomáhají jiným s daňovými úniky, jsou placeny za to, aby vypracovaly studie a podkladové materiály, které se používají jako základ při rozhodování o daních… Zadávat daňové poradenství těm, kteří umožňují daňové úniky vytváří jasný střet zájmů“.

„Komise se pravidelně obrací s žádostí o průzkum na konzultační firmy po celém světě. Toto jsou jen čtyři z tisíců společností, které pro nás takto pracovaly,“ uvedla k záležitosti Evropská komise.

Její předseda Jean-Claude Juncker byl už dříve kritizován za to, že když byl lucemburským premiérem, jeho vláda souhlasila se stovkami daňových dohod s nadnárodními společnostmi.

Deloitte, KPMG, PwC a EY radily několika jednotlivcům i podnikům jmenovaných v dokumentech nazvaných Paradise Papers, které vloni unikly z offshoreové společnosti Appleby. Firmy v té době uváděly, že fungují v souladu se všemi platnými zákony a předpisy.

EY nyní sdělila, že „věří, že silné, transparentní a konzistentní daňové systémy jsou základem efektivního fungování globální ekonomiky… V jednání s daňovými správami podporujeme transparentnost, abychom pomohli budovat důvěru v systém,“ napsala společnost. (sfr)