Nepodmíněný příjem zavádí kalifornské město Stockton. Stovka obyvatel bez ohledu na to, zda pracují či jsou nezaměstnaní, bude dostávat kapesné přes 11 tisíc korun měsíčně. Na projektu se budou financemi podílet Elon Musk či Mark Zuckerberg.

V roce 2019 by se měl ve Stocktonu, městě s téměř 300 tisíci obyvateli, rozjet již přes rok plánovaný projekt. Netradiční systém, který bude město v následujícím roce a půl testovat, má za cíl zajistit vybrané stovce obyvatel základní měsíční příjem bez ohledu na zaměstnání, majetek a další faktory. Příjem má nahradit veškeré sociální dávky. Podle čeho budou obyvatelé vybíráni, zatím není jasné.

Město doplatilo na to, že v minulých letech silně investovalo, půjčky ale nedokázalo splácet, protože horší ekonomická situace snížila daňové příjmy. Město však stáhly ke dnu i štědré příspěvky bývalým zaměstnancům, kteří už jsou v důchodu.

Tamní sedmadvacetiletý starosta Michael Tubbs věří, že je tento model lékem k vymýcení chudoby. Právě ta totiž Stockton trápí.

V roce 2012 město dokonce podalo žádost o bankrot. Vládne zde velká kriminalita a nezaměstnanost je zde skoro dvojnásobná (7,3 procenta) oproti národnímu průměru. Jeden ze čtyř místních obyvatel žije v chudobě, píše server CNN.

„Máme zde spoustu lidí, kteří se narodili do komunity, kde nemají mnoho příležitostí,“ řekl starosta Tubbs, který dlouhodobě o zařazení města do projektu usiluje.

Právě proto je město podle některých byznysmenů ze Silicon Valley tím správným adeptem pro projekt. Podporu vyjádřilo přes sto subjektů. Jde například o spoluzakladatele Facebooku Chrise Hugese z Economic Security Project, který bude experiment většinově financovat, a to částkou milion dolarů (22,1 milionu korun). Podporu vyjádřili i další leadři ze Silicon Valley jako Elon Musk či Mark Zuckerberg.

Kritici základního příjmu tvrdí, že nedokáže lidi motivovat k práci a přispívá k pocitu, že se o skupinu občanů někdo za každé situace postará.

Dřívější výzkumy však ukázaly, že pozorovaní lidé peníze nezneužívají. Nejčastěji je vynakládají na údržbu domácnosti, školní výdaje či jako základ pro rozjezd v podnikání, uvedl server Business Insider.

Stockton nebude prvním experimentem, kterého se základní nepodmíněný příjem týká. Již v minulosti se o vyplácení „občanské mzdy“ pokoušely vlády či organizace v Itálii, Finsku, Ugandě, Indii či Kambodže. (jaz)