Britský ministr pro odchod z EU David Davis rezignoval kvůli sporu s premiérkou Theresou Mayovou. Nelíbil se mu její návrh na podobu pobrexitových vztahů Spojeného království s EU. Davise na postu ministra nahradí konzervativec Dominic Raab. Rezignoval také šéf diplomacie Boris Johnson.

„Královna s potěšením schválila jmenování poslance Dominica Raaba ministrem pro vystoupení z Evropské unie,“ citovala agentura Reuters premiérčin úřad.

Davis v pondělí ve svém rezignačním dopise napsal, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v „lepším případě ve slabé vyjednávací pozici“ a bude nucen činit další ústupky. Parlament navíc podle něj nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci.

Podle něj je „méně a méně pravděpodobné“, že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Davis podle svých slov nehodlá zpochybňovat pozici premiérky Mayové a nechce vyzývat další ministry k rezignaci. Myslí si, že Mayová jeho odchod zvládne.

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle agentury Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje.

Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie. Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Současný návrh je nezbytný pro to, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, uvedla Mayová.

Po Davisovi, který funkci ministra pro brexit zastával od roku 2016 a byl hlavním britským vyjednavačem s unií, ohlásila odchod z ministerstva podle tisku i další klíčová osoba, jeho náměstek Steve Baker. Údajně rezignovala také vysoce postavená úřednice ministerstva Suella Bravermanová.

Demisi podal Davis krátce poté, co si Mayová v pátek zdánlivě zajistila podporu rozděleného kabinetu pro svůj plán týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je ale vládní návrh příliš měkký. Tento názor zastává i Davis, jenž podle deníku Financial Times o obsahu plánu do poslední chvíle nevěděl.

„Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu,“ citovala BBC představitele opozičních labouristů Iana Laveryho.

„Rezignace Davida Davise v této klíčové době ukazuje, že Theresa Mayová není schopná brexit uskutečnit,“ uvedl šéf strany Jeremy Corbyn.

Krátce po rezignaci Davise odstoupil i hlasitý zastánce brexitu Boris Johnson. Ten byl šéfem britské diplomacie od 13. července roku 2016. (jaz)