V podzimních komunálních volbách v Česku mohou kandidovat a volit i občané jiných zemí Evropské unie.

Volit v obecních volbách mohou všichni cizinci z Evropské unie, nařídilo tuzemské ministerstvo vnitra. Příslušný zákon, který by něco takového umožňoval, přitom nebyl schválen. Ministerstvo se však odvolává na jedno soudní rozhodnutí z roku 2014.

Místní zastupitele by si letos v Česku v podzimních komunálních volbách mohli volit také občané jiných členských zemí EU, kteří tu mají jen přechodný, nikoli trvalý pobyt.

Občané jiných zemí EU by v ČR také mohli kandidovat, podpořit kandidaturu v petici, nebo být členy okrskové volební komise.

Oznámilo to ministerstvo vnitra navzdory tomu, že příslušný zákon Parlament neschválil.

Úřad se odvolává na soudní rozhodnutí z roku 2014.

Obecní úřady by měly zapsat cizince z ostatních zemí EU do dodatku stálého seznamu voličů, pokud o to budou požádány. Vnitro to zdůvodnilo potřebou kontinuity postupu stanoveného před čtyřmi lety.

Tehdy se na úřad jedné z brněnských městských částí obrátil slovenský občan s žádostí, aby mohl hlasovat v komunálních volbách. Úřad mu nevyhověl kvůli tomu, že muž měl v Brně pouze přechodný pobyt.

Jeho rozhodnutí však následně změnil Krajský soud v Brně. Svůj verdikt přitom zdůvodnil přímým účinkem práva EU.

Státní volební komise pak doporučila postupovat v souladu s rozsudkem i dalším obecním úřadům.

Vláda ČR v roce 2016 předložila návrh, který by uzákonil právo cizinců z EU hlasovat v tuzemských komunálních volbách i v případě, že mají v Česku pouze přechodný pobyt.

Poslanecká sněmovna však návrh odmítla. (sfr)