Babiš chce vyvážet více zboží do Číny. Mezi Čínou a USA vypukla největší obchodní válka v dějinách. (ilustrační foto: redakční koláž)

Premiér Babiš chce, aby Česko vyváželo více zboží do Číny. Domluvit to plánuje na summitu zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny ve formátu 16+1, který probíhá v Sofii. Odehrává se v situaci, kdy mezi USA a Čínou vypukla obchodní válka, považovaná Čínou za „největší v dějinách“.

Česká republika by podle Babiše měla rozšířit export do Číny. V bulharském hlavním městě se v rámci summitu setká s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Babiš si postěžoval, že obchodní bilance s Čínou není pro Česko moc dobrá.

„Dovážíme desetkrát více zboží, než vyvážíme. Měli bychom mít konkrétní koncepci, jaké naše firmy by chtěly v Číně prodávat. Politici se o to můžou zasadit,“ prohlásil premiér.

„Chtěl bych, abychom měli ke každé zemi jasnou obchodní koncepci,“ upřesnil také.

Minulý evropsko-čínský summit 16+1 se konal loni v listopadu v Budapešti. Peking tam slíbil, že poskytne zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy na rozvojové a investiční projekty přes tři miliardy dolarů (v přepočtu asi 67 miliard korun).

Otevřená Čína

Předseda čínské vlády Li Kche-čchiang při projevu na zahájení ekonomického fóra, které doprovází evropsko-čínský summit 16+1 prohlásil, že se Čína chce více otevírat světu a zahraničním investorům.

Kche-čchiang ujistil, že platforma 16+1 nemá za cíl rozdělit Evropskou unii. Čínský premiér usiluje o podporu Evropské unie v obchodním sporu s USA.

„Rádi bychom viděli jednotnou, prosperující Evropu,“ uvedl předseda čínské vlády.

„Když bude Evropa oslabená, je to špatná zpráva i pro Čínu,“ dodal.

Li Kche-čchiang je přesvědčen, že čínská ekonomika bude i nadále růst.

„Budeme se více otevírat světu, otevřeme dveře většímu množství zahraničních produktů,“ podotkl.

„Rádi bychom také snížili cla na dovoz evropského zboží na čínský trh,“ uvedl také čínský premiér.

Vzájemný obchod mezi šestnácti evropskými zeměmi a Čínou vzrostl za prvních pět měsíců letošního roku o 24,5 procenta.

Skupina 16+1 vznikla z iniciativy Číny. Vedle Česka je do ní zapojeno dalších deset členů Evropské unie: Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Členy je také pět států mimo unii: Albánie, Bosna, Makedonie, Černá Hora a Srbsko.

Světová obchodní válka

V těchto dnech vstoupila v platnost americká cla na čínský dovoz, na která Peking reagoval podobnými protiopatřeními.

Na dovoz amerických výrobků v celkovém objemu 34 miliard dolarů (asi 753 miliard Kč) Peking zavádí clo ve výši 25 procent, tedy stejně vysoké clo a ve stejném objemu, jaké se nově vztahuje na některé čínské výrobky dovážené do Spojených států.

Obchodní válka mezi USA a Čínou může přitom velmi tvrdě zasáhnout Česko. Důvodem je vysoká závislost České ekonomiky na automobilovém průmyslu (více o tom zde).

Mluvčí čínského ministerstva obchodu uvedl, že Spojené státy rozpoutaly „největší obchodní válku v hospodářských dějinách“.

Peking už kvůli americkým dovozním clům podal na Spojené státy žalobu u Světové obchodní organizace (WTO).

Americký prezident Donald Trump uvedl, že pokud Peking americkým stížnostem nevyhoví a bude zavádět odvetná opatření, je připraven zavést další cla ve výši 300 miliard dolarů a více. Celkem by tak bylo dotčeno zboží v objemu 550 miliard dolarů, což je více, než činil celkový loňský čínský dovoz do USA. (sfr)