Předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) vypískali na Všesokolském sletu. Babiše to překvapilo, protože před tím Sokolu přiklepl dotaci. (fotografie: redakční koláž)

Sokolové na Všesokolském sletu v Praze vypískali premiéra Andreje Babiše. Ten zlostnou reakci Sokolů nechápal a  poukázal na dotaci ve výši 40 milionů Kč, kterou pro organizaci „zařídil“. V následných diskusích na sociálních sítích  lidé Babiše kritizovali tak tvrdě, že to ocenil i Babišův úhlavní sok Miroslav Kalousek z TOP 09…

V rámci XVI. všesokolského sletu v Praze vystoupilo na ploše stadionu v Edenu v Praze ve společných skladbách celkem 15 tisíc sokolů. Akce se zúčastnil i premiér Andrej Babiš.

Diváci na stadionu však na politikovu účast reagovali značně nesouhlasně.

Po státní hymně bývalého Československa zpívané sborem pořadatelé přivítali oficiálně hosty, mezi kterými byl i předseda vlády Babiš. Lidé na stadionu zareagovali spontánně silným pískotem.

Babiš svoji účast na sletu prezentoval na sociálních sítích jen krátkým videem, ke kterému napsal: „XVI. všesokolský slet právě teď.“

„Jsou to lidi, kteří mě nesnášejí, tak pískají. Další tleskali,“ podotkl Babiš k reakci Sokolů.

Diskutující mu však v reakci připomněli, že byl na akci vypískán.

„Jak jsem viděl, vypískali vás. Dobře oni,“ uvedl směrem k Babišovi pod videem jeden z diskutujících.

„ A to, jak jste byl vypískán, tím se nepochlubíte?“ kontroval další diskutující.

„Je dobře, že má Sokol stále rovnou páteř!“ napsal jiný.

„Sokolove by tě měli vyhnat svinskym krokem,“ připojil další Babišův odpůrce.

„Ten Sokol by jste měli zakázat!!! Je to kampaň, jak vás vypískali při představovačce! Určitě je zaplatil Kalousek (symbol korupce), dotovaný Bakalou a Ilumináty! Nekecáte, makáte! Teď už možná jen mít tu vládu, ne? Není už čas začít fakt makat?“ vmetl Babišovi další diskutér na sociální síti.

Odmítavou reakci Sokolů a jejich příznivců vůči Babišovi s nadšením ocenil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Rád bych se poklonil Sokolům a jejich tradici. Jsou to frajeři a vlastenci. Na Velehradě se rozdával Babišův letáček, všichni brblali, ale nikdo nevystoupil a neřekl jasné slovo. Je Suis Sokol…. I když jsem Orel,“ uvedl nesmiřitelný Babišův odpůrce, Kalousek, který si s Babišem tyká.

Babiš: Vždyť jsem jim dal 40 milionů

Babiš později uvedl, že pro Sokol zařídil zvýšení dotací.

„Když se projednával rozpočet na oslavy 100 let Československa, Sokol tam měl pět milionů. Já jsem zařídil, že to bylo 40,“ připomněl.

Tato slova však řadu politiků podnítila k další Babišově kritice.

„Když někdo žije s přesvědčením, že všichni se dají kupiť… Díky Sokolům, že ukázali, že existují vyšší hodnoty, než peníze,“ reagoval poslanec Jan Farský (STAN).

„Andrej Babiš postavil svůj politický program na uplácení voličů a kupování lidí za peníze lidí. Bohužel to docela funguje. Takže mu to přijde jako nepochopitelný nevděk, když se někomu tahle hra hnusí,“ vzkázal premiérovi opět Miroslav Kalousek.

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová označila Babiše za oligarchu.

„S mentalitou oligarchy se těžko chápe, že ne všichni se dají koupit nebo podplatit. Úctu si Andrej Babiš zaplatit nemůže a viditelně mu to nedělá dobře. Sokolům palec nahoru,“ prohlásila Adamová.

S tvrdým odsudkem Babišova přístupu se připojil místopředseda lidovců Marián Jurečka.

„To chce mít fakt hroší kůži, postavit vládu opřenou o komunisty a přijít na generálku všesokolského sletu. Sokola, který komunisté zakázali a jejichž členy pronásledovali. Jsem rád, že všechny si za koblihu koupit nejde,“ podotkl Jurečka.

Babiše se zastal jen Jiří Ovčáček.

„Když v lednu v Třinci diváci vypískali prof. Drahoše na hokejové Lize mistrů, zděšení čeští novináři se to snažili zazdít. Když jde o premiéra A. Babiše, chrochtají blahem a píšou jak o život,“ zdůraznil mluvčí Hradu. (sfr)