Donald Trump se chystá extrémně zdanit Harley-Davidson...

Donald Trump pohrozil tradičnímu americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson. Chystá se na ně uvalit takové daně, jako nikdy předtím. Je to reakce na prohlášení značky, že přestěhuje výrobu z USA do Brazílie či Indie.

„Jsem překvapen, že ze všech značek zrovna Harley-Davidson první mává bílou vlajkou. Dlouho jsem za ně bojoval a nakonec nebudou platit cla z prodeje do EU. To nás silně poškodí – ztratíme tím 151 miliard dolarů. Daně jsou pro Harley jen výmluvou – buďte trpěliví!“ napsal v pondělí Donald Trump na svůj Twitter.

Ovšem v úterý byl ve svých vyjádřeních ještě mnohem ostřejší.

„Harley-Davidson by neměli vyrábět v jiné zemi – nikdy! Jejich zaměstnanci a zákazníci jsou na ně pořádně naštvaní. Pokud se přesunou, bude to počátek jejich konce! Zdaním je jako nikdy předtím,“ pohrozil prezident jednomu ze symbolů Ameriky.

Cena jednoho motocyklu vyrobeného v USA by se kvůli clům na dovoz oceli a hliníku podle značky zvýšila o 2 200 dolarů (přibližně 50 tisíc korun). Celkově by tímto způsobem mohla firma za cla zaplatit až 100 milionů dolarů.

V reakci na přesun výroby do zahraničí klesla hodnota akcií Harley-Davidson o téměř 6 %. Značka tvrdí, že přesun výroby „nebyl prioritou“, prý se ale jedná o jediné řešení, díky kterému si tento kritický trh bude moci udržet. Motocyklů Harley-Davidson se v Evropě loni prodalo přes 40 tisíc.

 

Rozhodnutí značky Harley-Davidson přesunout výrobu mimo Spojené státy kromě amerického trhu poškodí také samotného Trumpa. Jeho rétorika je totiž založena na hlásání ochrany pracovních míst Američanů. Změna výrobní strategie firmy, která reaguje na jeho politiku, ale o práci nejspíš mnoho Američanů připraví. Továrny Harley-Davidson se v USA nacházejí ve státech Missouri, Pennsylvania a Wisconsin. V předloňských prezidentských volbách Trump právě v těchto státech zvítězil. (jaz)