Alžírsko v uplynulých 14 měsících poslalo zpět na Saharu 13 tisíc migrantů bez jídla a vody. Mezi nimi byly i těhotné ženy a děti, někteří migranti zemřeli. S informací přišla agentura AP, která se opírá o odhady Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). 

Více než dvacet přeživších v rozhovoru s AP uvedlo, že v jejich skupině byli lidé, kteří v Sahaře zmizeli.

„Ženy i muži leželi mrtví na zemi… Další zmizeli v poušti, jelikož neznali cestu,“ uvedla Janet Kamarová, která pochází z Libérie a byla při cestě těhotná.

Alžírsko přitvrdilo v deportacích migrantů v říjnu loňského roku, zatímco EU začala více tlačit na severoafrické země, aby odmítaly běžence mířící do Evropy.

Na rozdíl od Nigeru Alžírsko příspěvky EU, které jsou určeny na pomoc s migrační krizí, nepobírá. Země nicméně v letech 2014 až 2017 podle AP od EU obdržela 111,3 miliónu dolarů finanční pomoci.

Migranti v rozhovorech s AP uvedli, že byli v Alžírsku shromažďováni po stovkách. Museli nastoupit do nákladních vozů, kde se tísnili během několikahodinové cesty k takzvanému bodu nula v poušti. Tam byli vysazeni a bylo jim ukázáno, kudy dojdou do Nigeru; někdy byla jako donucovací prostředek použita pistole.

„V Alžírsku jste bez milosti deportováni. Chci, aby se to o nich vědělo. Jsme tady a viděli jsme, co jsme viděli. Máme pro to důkaz,” řekl Liberijec Ju Dennis, který si deportaci natočil na mobil.

Na záběrech, které viděl reportér agentury AP, je vidět, jak migranti vystupují z náklaďáku a pod dozorem četníků odcházejí do pouště. Dva migranti v rozhovoru s AP uvedli, že na ně bezpečnostní síly střílely.

Problém je v tom, že, jak upozornil mluvčí EU, Brusel o počínání Alžírska ví, ale svrchované státy mají možnost migranty vyhostit, pokud je to v souladu s mezinárodním právem.

Mezinárodní organizace pro migraci odhaduje, že na každého mrtvého migranta ve Středozemním moři připadají dva, kteří se ztratí v poušti. Od roku 2014 tak podle IOM mohlo v Sahaře zemřít až 30 tisíc lidí. (jaz)