Italský ministr Salvini napadl Merkelovou s Macronem za to, jakým způsobem rozhodli o rozpočtu EU (ilustrační foto).

Itálie už nechce přijmout ani jediného migranta. Stávající migranty chce vracet zpět. Prohlásil to italský ministr Salvini. Ten současně pohrozil německé kancléřce Merkelové, že se za rok v evropských volbách rozhodne o budoucnosti Evropské unie a osudu kancléřky Merkelové.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru pro magazín Der Spiegel prohlásil, že se do roka rozhodne, zda je Evropa stále jednotná. Připustil, že by jeho přístup k uprchlíkům mohl vést k pádu vlády německé kancléřky Angely Merkelové.

Itálie podle ministra Salviniho už nemůže přijmout více žadatelů o azyl.

„Už nemůžeme přijmout ani jednoho, ba právě naopak – rádi bychom jich pár předali,“ reagoval předseda protiimigrační Ligy na možnost, že by Německo začalo z hranic vracet běžence.

Salvini si uvědomuje, že by to mohlo vést k pádu vlády Merkelové, ale dodal, že si nic takového nepřeje, „třebaže jsme si velmi vzdálení, a to nejen v otázce migrace“.

Německá vláda v současné době řeší vážný spor mezi vládními sesterskými stranami CDU a CSU v otázce migrace.

Zatímco ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer požaduje, aby Německo ze svých hranic začalo vracet běžence, kteří už v jiné zemi Evropské unie požádali o azyl, Merkelová to s odkazem na evropské právo odmítá.

Podle Salviniho budou klíčové volby do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok v květnu, a vyjednávání o budoucím rozpočtu Evropské unie.

Salvini kritizoval Francii a mechanismy vládnutí v Evropské unii..

Podle Salviniho by měla Francie přestat Itálii přestat „poučovat“. Ke sporu mezi Itálií a Francií došlo poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron kritizoval rozhodnutí Říma nevpouštět do svých přístavů lodě zahraničních nevládních organizací s migranty.

„Neodpovídá našemu stylu podepisovat návrhy sepsané v jiných zemích a rozeslané e-mailem,“ komentoval Salvini společný rozpočet eurozóny, na němž se v úterý dohodla kancléřka Merkelová s prezidentem Macronem.

Salvini proti Macronovi

Salvini označil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za „zdvořilého mladíka, který pije příliš mnoho šampaňského“.

Reagoval tak na Macronovy výroky o tom, že se populismus šíří po Evropě jako malomocenství.

„On, který umístil policii ve Ventimiglii (francouzsko-italský hraniční přechod), by se neměl navážet do Itálie,“ řekl Salvini na shromáždění svých stoupenců u města Massa Carrara.

„Měl by nám dát (telefonní) číslo svého přístavního úřadu a dalších deset lodí s migranty může zamířit do Marseille,“ dodal Salvini, který je šéfem protiimigrační strany Liga a místopředsedou italské vlády.

Macron ve čtvrtek během návštěvy Bretaně řekl, že by se proti populismu šířícím se jak epidemie mělo bojovat co nejtvrdším způsobem, místo aby se kritizovala činnost proevropských vlád.

Francouzský prezident zároveň vyzval média, aby více dotírala na ty, „kteří nenávidí Evropu“, místo aby útočila na něho. (sfr)