Spor o nestandardní minisummit EU. Babiš se brání obvinění z bojkotu. Státy V4 (na fotografii) se dohodly, že se nezúčastní minisummitu EU, který organizuje Merkelová.

Minisummit EU k migraci svolali nestandardně, reagoval český premiér na obvinění z bojkotu. Mluvčí francouzské vlády řekl, že tento „bojkot“ ztíží summit Evropské unie koncem června, který bude věnován zejména migraci. Státy skupiny V4, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se ve čtvrtek rozhodly neúčastnit se nedělní schůzky vybraných zemí EU, která je označována za „minisummit“.

Summit EU věnovaný především imigraci, který proběhne koncem června, bude podle mluvčího francouzské vlády obtížný, a to zejména kvůli „bojkotu“ nedělního minisummitu zeměmi visegrádské skupiny, k nimž patří i Česká republika.

Premiér vlády ČR Andrej Babiš (ANO) však prohlásill, že „minisummit“ byl svolán nestandardně. Babiš se tak ohradil vůči slovům o „bojkotu“, z něhož země visegrádské skupiny obvinil mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux.

„Podobný výrok je nešťastný,“ uvedl Babiš.

Podotkl, že původně účast na nedělní akci zvažoval.

„Nicméně s dalšími premiéry ve V4 jsme se rozhodli, že to má více nevýhod než výhod. Nic nebojkotujeme, prostě se neúčastníme summitu, který byl svolán velice nestandardně,“ prohlásil Babiš.

Později označil formát a načasování setkání za nešťastný. Vzniká prý riziko vytvoření paralelní Evropské rady.
„Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako znouzectnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy.“

„Stejně jako my se neúčastní dalších 11 států a předseda Evropské rady Donald Tusk,“ upozornil Babiš dále.

Vysvětlil, že „minisummitu“ se původně měly účastnit pouze Itálie, Německo a Rakousko.

„Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek. Má se řešit problém související s pohybem osob z Itálie do Německa. Celoevropská řešení budou diskutována a přijata na Evropské radě, ne na neformálním setkání čtyři dny před ní, které organizuje Evropská komise,“ dodal Babiš.

Merkelová nevěří 

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek vyloučila, že by na summitu EU 28. a 29. června, na němž je do značné míry závislé její politické přežití, mohly státy dojít k celoevropskému řešení problému kolem migrantů.

Merkelovou však v migračním sporu podpořil Macron

„Pokud jde o návrhy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně evropského migračního úřadu, ohledně posílení Frontexu (Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž)… upravila německá kancléřka Angela Merkelová před dvěma týdny své stanovisko,“ uvedl mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux v rozhlasové stanici Europe 1.

„To bude na programu debat o víkendu i na summitu EU příští týden, který bude obtížný, o tom nemůžeme našim občanům lhát,“ poznamenal Griveaux.

„Prozatím existují stanoviska, která jsou stále velmi vzdálená,“ dodal.

V té souvislosti právě vyjádřil politování nad „pozicí bojkotu“ zemí visegrádské skupiny, kterou tvoří Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko.

Tyto státy zaujímají tvrdší přístup v oblasti přistěhovalectví. Ve čtvrtek se společně rozhodly nezúčastnit se nedělního minisummitu v Bruselu k tomuto tématu.

„Pokud jde o země visegrádské skupiny, které užívají výhod (z členství) Evropské unie, finančně…, což je zcela legitimní, nelze tyto výhody využívat bez respektování základních hodnot a solidarity mezi evropskými zeměmi,“ řekl Griveaux.

Kvóty na stole

Podle provizorního pracovního dokumentu účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření „účinného mechanismu solidarity“ s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi unie. Země V4 odmítají kvóty.

Se závěrečným prohlášením z minisummitu, který připravili diplomaté a lidé z Evropské komise, měl problém i italský premiér Giuseppe Conte, zastupující novou protimigrační vládu v Římě.

Podle médií se ale následně telefonicky dohodl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, že navržený dokument využit nebude a schůzka tak nejspíš nebude mít žádné písemné závěry.

V podkladech pro summit se například objevuje zmínka i o tom, že na moři zachránění migranti už nebudou odvážení do EU, ale do bezpečných míst jinde, třeba zpět v severní Africe, kde by bylo rychle rozhodnuto o tom, zda vůbec mají nárok na zařazení do azylového řízení v Unii. (sfr)