V sobotu 23. června se v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v lokalitě Bahna u Strašic nedaleko Rokycan uskuteční 29. ročník vojenské show Bahna. V rámci dynamických a statických ukázek plzeňská společnost Dajbych poprvé veřejně představí nová lehká vojenské vozidla Cheetah a terénní vozy Toyota Land Cruiser.

Autosalon Dajbych je v Praze a Plzni je spojen se značkami Land Rover a Jaguar, ale zaměřuje se i na výkonné offroadové speciály Toyota a Isuzu. Je také tradičním dodavatelem speciálních lehkých vozidel pro Armádu České Republiky, vojenskou i republikovou policii. I to je jeden z důvodů, proč na letošním ročníku Bahen představí hned několik velmi zajímavých vozů.

„Především půjde o otevřená vozidla RDV Cheetah a LRPV Cheetah, která jsou určena pro výsadkové a speciální jednotky. Obě vozidla se na Bahnech představí ve své české premiéře. Vozidla jsou možnou budoucí náhradou vozidel Land Rover Defender 110 Kovboj a 130 Kajman, které slouží u výsadkových a speciálních jednotek české armády,“ upřesnil Tomáš Petrů, marketingový manažer společnosti Dajbych.

Menší Rapid Deployment Vehicle (RDV) Cheetah spadá do kategorie vozidel rychlého zásahu s maximální hmotností 3,5 tuny, větší Long Range Patrol Vehicle (LRPV) Cheetah je průzkumné bojové vozidlo dlouhého dojezdu, jehož celková hmotnost může dosahovat až 5,5 tuny. Základem pro obě vozidla je osvědčený podvozek Toyota Land Cruiser řady 70 rámové konstrukce, na který je možné instalovat nejrůznějších provedení kabin, nástaveb i užitných modulů a zbraňových systémů.

Oba vozy jsou poháněny osmiválcovým dieselovým motorem, s nímž mohou dosahovat maximální rychlosti až 170 km/h. Samozřejmostí je pohon všech čtyř kol a uzávěrky diferenciálů obou náprav. Obě vozidla mohou být opatřena přídavným pancéřováním a celou škálou výzbroje, od lehkých přes těžké kulomety až po granátomety či pancéřovky a protitankové řízené střely.

Na statické ukázce stánku společnosti Dajbych budou k vidění další dva neméně zajímavé vozy. Konkrétně se bude jednat o demonstrátor pancéřovaného provedení Toyota Land Cruiser 79, na kterém bude patrná struktura pancéřování i speciální konstrukce vozu. Novinkou pro návštěvníky pak bude i elektromobil Electric Cruiser v podobě užitkového pickupu. Pod kapotou tohoto automobilu se místo spalovacího motoru nachází elektromotor o výkonu až 90 kW a kapacitní Li-Ion baterie.

Dojez vozidla činí 150 km na silnici a 60 km v těžkém terénu, přičemž dokáže vyvinou maximální rychlost 130 km/h. Vůz je určen pro práci v náročných podmínkách, kde je limitující použití spalovacích motorů, nebo kde jsou nastaveny přísné ekologické limity, může se uplatnit i tam, kde uživatelé potřebují tichý provoz vozidel či v podmínkách omezených možností oprav složitých spalovacích pohonných jednotek.