Vláda schválila rámec státního rozpočtu na rok 2019 (Ilustrační foto).

Státní rozpočet ČR na rok 2019 má být deficitní se schodkem 50 miliard Kč. Babišova vláda v demisi schválila na úterním zasedání návrh rámce státního rozpočtu na příští rok a střednědobý výhled hospodaření státu pro roky 2020 a 2021. 

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo financí na 1,432 bilionu korun, což je o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu.

Výdaje mají dosáhnout 1,482 bilionu Kč, z čehož výdaje na investice mají meziročně stoupnout o 21 miliard na 78,7 miliardy korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Ty by příští rok měly činit 82,6 miliardy korun.

V rozporu s principy

Vládou schválený deficit popírá základní makroekonomické principy, jež schodek státního rozpočtu připouštějí jen v době ekonomického poklesu. Tuzemská ekonomika si však již delší dobu udržuje vysoké tempo růstu.

V 1. čtvrtletí 2018 sice zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Přesto bylo Česko za letošní první čtvrtletí pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii.

Za celý rok 2017 vzrostlo v Česku HDP o 4,6 %. Pro příští rok samotné ministerstvo financí predikuje růst tuzemské ekonomiky o 3,3 procenta.

Další požadavky

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce během léta jednat s jednotlivými ministry o jejich dalších požadavcích na celkem deset miliard korun. Dál se tak bude debatovat například o penězích pro začínající lékaře či o navýšení platů nepedagogických pracovníků ve školství.

Výdaje rostou

Návrh státního rozpočtu na rok 2019 počítá s růstem výdajů na platy učitelů či důchody. Naopak, snížit by se měly výdaje na sociální dávky.

Výdaje by však měly růst většině úřadů a ministerstev. Výjimkou je ministerstvo zdravotnictví, u něhož se ale počítá s vyšším výběrem peněz ze zdravotního pojištění.

Ministerstvo financí v materiálu navrhuje omezit neobsazená tabulková místa na jednotlivých úřadech, na které jsou vypláceny peníze. Krácení se však netýká oblasti regionálního školství a parlamentních kapitol.

Vyšší platy veřejné sféře

Výdaje rozpočtu na platy ve veřejné sféře chce vláda zvýšit o deset procent. Plánuje přidat učitelům a hůře placeným profesím či oborům, v nichž chybějí pracovníci.

Hasičům, policistům či úředníkům se výdaje na platy zvýší o šest procent.

O růstu platů budou zástupci vlády v úterý jednat s odbory a zaměstnavateli.

Odbory veřejného sektoru požadují pro učitele od října na výdělky o 15 procent více peněz a pro ostatní pracovníky zvýšení platových tarifů o deset procent. V případě, že by vláda o tom nezačala vyjednávat, jsou připraveny k protestům.

Vláda musí podle zákona návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Babiš nedodržel slib

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš nesplnil své někdejší sliby týkající se hospodaření státu. V červnu roku 2014 (již jako ministr financí) prohlásil, že do tří let vyrovná příjmy a výdaje státního rozpočtu.

Uvedl tehdy, že Česká republika by mohla do roku 2017 hospodařit s vyrovnaným státním rozpočtem. Podmínil to však tím, „že se podaří uskutečnit plánovaná opatření pro výběr daní“.

„My potřebujeme systémové opatření na výběr daní. A my potřebujeme investovat, navyšovat výdaje. A já jsem o tom přesvědčen, že s tím, co my máme připravené, v roce 2017 určitě budeme přebytkoví,“ řekl Babiš.

Následně se však opravil: „Ne přebytkoví, pardon, v podstatě se dostaneme do fáze, kde budeme moci mít vyrovnaný rozpočet,“ upřesnil.

Na rok 2018 je schválen státní rozpočet ČR s deficitem 50 miliard korun.

V roce 2017 hospodařila vláda s celkovým schodkem 6 miliard Kč. (sfr)