Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký odmítal zástavbu piazzety u hotelu Intercontinental. Nyní pro ni hlasoval...(Na snímku protestní akce proti zástavbě, foto: Facebook Oldřich Lomecký)

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) popřel dříve veřejně vyslovený slib, že nedopustí, aby byla piazetta před hotelem Intercontinental v Pařížské ulici zastavěna developery. Na jednání zastupitelů městské části však odhlasoval, že na jejím místě může vyrůst jednopatrová budova.

Lomecký přitom na začátku května občanům sliboval, že radnice udělá vše pro to, aby byl tento prostor v historickém jádru města zachován. Dokonce se objevil na protestní akci, které se účastnil v triku s nápisem „Stop stavbě“.

Starosta se nyní obhajuje a v rozhovoru pro Lidovky.cz vysvětloval, proč najednou změnil svůj postoj. Podle svých slov rozhodně názor nezměnil.

„Sám jsem byl navrhovatelem 30 zásadních připomínek k metropolitnímu plánu, které otevřely Pandořinu skříňku. Byl to magistrát, kdo schválil návrh IPR, který dovoloval osmipatrovou budovu v Pařížské ulici,“ řekl v rozhovoru pro Lidovky.

Lomecký tvrdí, že navrhoval mimo jiné i nulovou variantu. Navíc podle něj hrozilo to, že by na místě mohla vzniknout osmipatrová budova. Proto se uskutečnila porada zastupitelských klubů.

„Na ní se navrhla nejminimalističtější varianta s tím, že se to limitovalo do maximální výšky jednoho nadzemního podlaží. Což byl návrh, který jsem nakonec podpořil, aby nedošlo k něčemu dramaticky horšímu,“ vysvětlil.

Foto: Facebook Oldřich Lomecký

Starosta se tak snaží obhájit, prý se snažil „zatáhnout záchrannou brzdu“. Se situací ale není stoprocentně spokojen.

„Považuji to za řešení, které maximálně prosadilo zájem Prahy 1, tedy minimálně zastínit místo a dát na něj zeleň. To, že se zabránilo velké výstavbě, považuji za částečný úspěch. Ten návrh byl maximálně možný, takže jsem rád, že k němu došlo,“ řekl.

„Osobně si myslím, že by se tam nemělo stavět vůbec. Ale jsme v reálné politice a ta je o kompromisech, o tom, co jste schopen prosadit. Ani já, ani moje strana nestačíme na to, abychom to celé prohlasovali,“ dodal.

Pozemky na konci Pařížské ulice před hotelem Intercontinental vlastní společnost J&T. Ta chce na piazzettě postavit výškovou administrativní budovu.

Záměr J&T se však nelíbí ani místním, ani městské části. S jejím zastavěním ale počítá i nedávno představený metropolitní plán Prahy.

Právě o připomínkách k novému územnímu plánu hlasovali zastupitelé Prahy 1. Ti nakonec odsouhlasili, že na prostranství u hotelu může vyrůst jednopodlažní budova.

(pel)