Andrej Babiš nesouhlasí s navrhovaným rozpočtem EU...

Andrej Babiš přiznal, že evropské dotace jsou z velké části nepotřebné. Premiér se tímto způsobem vyjádřil k návrhu rozpočtu Evropské unie na roky 2021 až 2027, podle kterého má Česko získat peníze především v sociálních oblastech, tedy třeba na školení či rekvalifikace. Podle Babiše je návrh nepřijatelný.

Evropa podle Babiše Česku nadiktovala na léta 2014 až 2020 programy, kde je velká část peněz vyčleněna na sociální oblast, ale ty se nedaří vyčerpat.

„Návrh evropského rozpočtu je pro nás naprosto nepřijatelný. V tom, že se Brusel znovu snaží prosazovat tyto představy, a my potřebujeme dostat peníze do investic. Proto mapujeme investiční potřeby a chceme vyjednávat na další období 2021 a dál, aby se peníze skutečně našly, aby se to neztratilo na nějakých rekvalifikacích, školeních a tak dále,“ řekl Babiš.

Například ministerstvo práce a sociálních věcí má v současném programovém období vyčleněno z evropských fondů 58 miliard korun. Podle Babiše by ale peníze byly spíše potřeba na investice ve zdravotnictví a školství.

„Budeme se snažit peníze v rámci programů ministerstva práce a ministerstva školství dostat z českého rozpočtu, ale ty evropské by měly jít do investic, aby byly hmatatelné, abychom viděli, kde jsou,“ uvedl Babiš.

Komise chce v rozpočtu na roky 2021 až 2027 omezit peníze na společnou zemědělskou politiku asi o pět procent a zhruba o sedm procent na politiku soudržnosti, tedy na fondy, ze kterých čerpá Česká republika i další méně rozvinuté země ze střední a východní části Unie. Naopak posílit chce financování priorit, jako je lepší správa a obrana hranic nebo také investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Pro české zemědělství by mělo být v letech 2021 až 2027 z rozpočtu Unie k dispozici 7,7 miliardy eur (zhruba 199 miliard korun). V nynějším období by podle údajů českého ministerstva zemědělství z roku 2013 mělo mít české zemědělství možnost získat na dotacích z EU až 8,2 miliardy eur. Podle červnové zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu většinu z miliard na rozvoj zemědělství z Programu rozvoje venkova stát rozdává velkým firmám jako je Agrofert. (jaz)