Vyšší mzdy jsou nesmysl, domnívá se exprezident Václav Klaus.

Češi si zatím vyšší mzdy nezaslouží. Myslí si to alespoň exprezident Václav Klaus. Podle něj je finanční ohodnocení „takové, jaké je“. Uvedl to na ekonomickém semináři s názvem „Jsou u nás mzdy opravdu nepřirozeně nízké,“ který pořádal Institut Václava Klause.

Zprávu zveřejnil server E15.cz.

Průměrná mzda v České republice se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšila o 8,6 procenta na 30 625 korun. Přestože se jedná o historické maximum, ve srovnání se západem Česko pořád zaostává.

Ekonomka Hana Lipovská z Masarykovy univerzity v Brně zastávala na semináři podobný postoj jako Klaus.

Důležité je podle ní klást si především otázku, zda jsou mzdy nízké nepřiměřeně s ohledem na ostatní ekonomické faktory.

Upozornila také na časté srovnávání s Německem, kde se průměrná mzda pohybuje kolem hranice 90 tisíc korun. Lipovská však připomněla, že po přepočtení odlišných cenových hladin a vyšší produktivity práce v Německu jsou úrovně mezd srovnatelné.

Lipovská si ale myslí, že stát práci uměle prodražuje. Problémem je podle ní také množství nadnárodních korporací, které do Česka údajně nalákaly dřívější vlády skrze pobídky a dotace.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím však nesouhlasí. Podle něj mají s ohledem na současný ekonomický výkon Češi nárok na průměrnou hodinovou mzdu přibližně 12,5 eur (zhruba 320 korun), tedy o dvě a půl eura více, než je nyní.

(pel)