Slovenský nejvyšší soud zamítl Babišovo dovolání v kauze StB. Lídr ANO se obrátí na soud pro lidská práva ve Štrasburku a zažaluje Slovensko.

Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) proti rozhodnutí soudu, který zamítl jeho žalobu, že je ve spisech StB evidován jako agent neoprávněně. Lídr ANO se proto chystá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kde chce žalovat Slovensko.

„Důvody budou podrobně popsané v písemném vyhotovení rozhodnutí,“ řekla Denníku N k rozhodnutí soudu jeho mluvčí Alexandra Važanová.

Premiér Andrej Babiš se po zamítnutí svého dovolání ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa obrátí na Evropský soud pro lidská práva, sdělila mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Lídr ANO žalobu na Slovensko avizoval už ve středu, chystá se ji podat do poloviny měsíce.

Kubovičová odkázala na středeční Babišovo vyjádření ke sporu o to, že je veden ve svazcích StB jako agent.

„Když média řeknou, že jsem prohrál soud o StB, je to lež, protože jsem ten soud vyhrál. A vyhraju znovu. Do 15. června podám žalobu na Slovensko k Evropskému soudu pro lidská práva,“ řekl Babiš poté, co ho prezident Miloš Zeman podruhé jmenoval premiérem.

Babiš je ve svazcích veden jako agent s krycím jménem Bureš. Tím se podle ústavu stal v roce 1981, už od předchozího roku byl důvěrníkem. Spolupráce měla skončit v roce 1985, kdy byl Babiš vyslán společností Petrimex do Maroka.

Babiš tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. Žalobu proti ÚPN podal v roce 2012.

Zprvu se vše vyvíjelo v jeho prospěch, v říjnu 2017 však slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Bratislavský soud pak v lednu 2018 Babišovu žalobu na údajně neoprávněnou evidenci zamítl.

Učinil tak v souladu s verdiktem ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být slovenský Ústav paměti národa. Babiš přesto dál trvá na svém. Uvedl, že se hodlá soudit celý život.

(pel)