Jiří Paroubek by se mohl vrátit do vrcholné politiky. Předseda ČSSD Jan Hamáček doporučí předsednictvu strany, aby ho schválilo jako nezávislého kandidáta do Senátu. Paroubek by měl kandidovat na Ostravsku.

„Ano, budu doporučovat předsednictvu, aby schválilo jeho kandidaturu jako nezávislého s podporou ČSSD,“ napsal Právu Hamáček.

Paroubka podporují ostravští sociální demokraté – tamní šéfka Jana Vajdíková a bývalý poslanec Adam Rykala. Ti byli bývalým vedením ČSSD vyškrtnuti ze sněmovní kandidátky kvůli podezření, že manipulovali s členskou základnou.

Paroubek se v uplynulých letech několikrát snažil do ČSSD vrátit. Pokaždé to však nakonec sociální demokracie zamítla.

Podle stanov strany musela posvětit jeho návrat pražská ČSSD jako jeho původní organizace. Ruku však pro jeho znovupřijetí nezvedl takřka přesně před rokem, 19. června 2017, žádný z členů krajského výboru. Paroubek se tehdy chtěl vrátit do ČSSD, aby jí prý pomohl ze složité situace.

Do ČSSD vstoupil Paroubek poprvé v roce 1989, hned poté se stal ústředním tajemníkem. V roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi.

Na nejvyšší politická patra se dostal v roce 2005, kdy se po odstoupení Stanislava Grosse stal předsedou vlády. Od roku 2006 do 2010 byl předsedou ČSSD.

Na post rezignoval po parlamentních volbách v roce 2010, kdy ČSSD sice těsně vyhrála, ale skončila v opozici. V roce 2011 opustil ČSSD a založil svou stranu LEV 21. (jaz)