Masivní akce proti Babišovi na Václavském náměstí. Petici iniciativy Milion chvilek pro demokracii za Babišovo odstoupení podepsalo přes čtvrt miliónu lidí.

Tisíce občanů protestovaly na Václavském náměstí v Praze proti Andreji Babišovi den před jeho druhým jmenováním do funkce předsedy vlády ČR. Protestní akci nazvanou „Jednou provždy“ zorganizovala iniciativa Milión chvilek pro demokracii.

Pořadatelé demonstrace z iniciativy Milión chvilek pro demokracii zdůraznili, že nejde o protest proti výsledkům voleb, ale proti chování Babiše, který se drží premiérského postu, ačkoliv čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Babiš vzdal funkce,” zdůraznili pořadatelé.

Na demonstraci lidé mávali vlajkami České republiky i Evropské unie.

Řada z nich přinesla transparenty namířené proti Babišovi s nápisy jako „Už nás nebabiš“, „Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát“ nebo „Pryč s tyrany a zrádci“.

Na dalších transparentech přinesli fotografie s oběťmi komunistického režimu.

S proslovem vystoupili i politici, například Miroslava Němcová z ODS, Vít Rakušan z hnutí STAN, ale také senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podle Němcové nemá prezident Zeman účastníkům demonstrací vzkazovat, aby byli zticha, protože jemu by se to hodilo. „Nechcete mu také něco vzkázat?“ otázala se Němcová davu, který začal skandovat: „Hanba, hanba!“

Několik stovek lidí přišlo také na Zelný trh v Brně na zahájení Koncertu pro demokracii. Někteří měli transparenty proti Babišovi, jiní mávali českou vlajkou.

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy se sešlo asi pět desítek lidí. Demonstraci zahájila hudba Karla Kryla a řečník z iniciativy Milion chvilek pro demokracii, který poděkoval za podporu všem, kteří podepsali petici za odstoupení Andreje Babiše.

Stovky lidí přišly demonstrovat také v Hradci Králové a Pardubicích, kde lidé u sochy prvního českého letce Jana Kašpara zaplnili malé náměstí.

Petici za Babišovo odstoupení podle organizátorů demonstrace podepsalo přes čtvrt miliónu lidí. (sfr)