Komunisté si pro případnou podporu menšinové vládě ANO a ČSSD stanovili novou podmínku: zdanění církevních restitucí (ilustrační foto - redakční koláž).

Zdanění restitucí za podporu vládě. Komunisté dali Babišovi novou podmínku. Pokud chce šéf ANO získat hlasy poslanců KSČM pro vyslovení důvěry nové vládě, musí se vláda zavázat, že zdaní církevní restituce, respektive náhrady za církevní restituce.

Oznámil to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Pokud poslanci hnutí ANO a ČSSD nebudou ve Sněmovně hlasovat pro zdanění náhrad církevních restitucí, komunisté prý jejich menšinovou vládu nepodpoří.

Už dříve komunisté podmiňovali vznik vlády neposilováním zahraničních misí ČR. Tuto podmínku však zahráli do autu poté, co sněmovna schválila plán zahraničních misí včetně aktivní účasti našich vojáků na obraně Pobaltí.

Komunisté údajně nyní jednají o tolerančním patentu s hnutím ANO. Ten ale bude dojednán bude až po skončení vnitrostranického referenda ČSSD, které probíhá do 15. června. Dohoda mezi KSČM a ANO se týká situace, kdy se ČSSD rozhodne vstoupit do vlády s Babišovým hnutím.

V dohodě o toleranci vlády ANO by se podle komunistů mohla objevit i podpora jejich zákona o zdanění náhrad církevních restitucí. Tento zákon je nyní ve Sněmovně už ve druhém čtení.

Pokud by pro tento zákon poslanci ANO a ČSSD nehlasovali, komunisté nevyjádří jejich případné menšinové vládě důvěru.

„Padne naše tolerance. A pak se můžeme vyslovit pro nedůvěru vládě,“ uvedl Kováčik.

„Je to náš dlouhodobý bod, ústřední bod. Tento bod budeme prosazovat dál, i když budeme muset do opozice. Nám to problém nečiní. To je náš bod, na kterém naše podpora závisí nejvíc,“ dodal Kováčik k tématu zdanění náhrad za církevní restituce.

Zdanění náhrad církevních restitucí prosazovala před volbami v roce 2013 také ČSSD. Nakonec však od tohoto bodu ustoupila v zájmu vytvoření vládní koalice s ANO a KDU-ČSL.

Kováčik také uvedl, že ANO a ČSSD ustoupí komunistům ve vysílání českých vojáků na zahraniční mise, se kterým komunisté nesouhlasí.

Z programového prohlášení případné vlády ANO a ČSSD by prý mělo vypadnout ustanovení, že Česká republika bude vysílat své vojáky do Pobaltí. (sfr)