(Ilustrační foto: prezidenti Putin a Trump při krátkém setkání v německém Hamburgu; G20, červenec 2017)

Americký prezident chce opět jednat s největšími nepřáteli USA. Bílý dům údajně chystá Trumpovi schůzku s ruským prezidentem Putinem. Současně Trump potvrdil, že jím „zrušené jednání“ s korejským diktátorem Kim Čon-unem v Singapuru se uskuteční v původním termínu a na původním místě…

Americká média uvedla, že Bílý dům se zabývá přípravou schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Plánování schůzky je však prý teprve v raném stádiu. Obě strany se ještě musí dohodnout na datu a místu setkání.

Pokud by jednání uspěla, šlo by o třetí schůzku obou prezidentů. Oficiální ruská místa si v květnu postěžovala, že od 20. března, kdy šéf Bílého domu telefonicky pozval ruského prezidenta k návštěvě Washingtonu, se příprava vrcholné schůzky nepohnula kupředu.

Trump a Putin se již „potkali“ v červenci 2017 v Hamburku na okraj summitu skupiny dvaceti hospodářsky nejsilnějších zemí G20. Krátce besedovali také loni v listopadu na konferenci ve Vietnamu.

Pokud by se americko-ruskou schůzku na nejvyšší úrovni nepovedlo dojednat, oba prezidenti budou mít příležitost k dalšímu setkání letos na podzim, kdy by se měli zúčastnit summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Papui-Nové Guinei.

Trump chce jednat s Kimem v Singapuru

Dříve avizovaný a Trumpem zrušený summit mezi Spojenými státy a vůdcem KLDR Kim Čong-unem se nakonec bude konat 12. června v Singapuru, jak bylo dříve dohodnuto.

Po setkání se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem v Bílém domě to prohlásil americký prezident Donald Trump, který původně vrcholné jednání odřekl.

Trump zdůraznil, že se Severní Korea chce vzdát jaderných zbraní.

Kim Jong-čchol přivezl Trumpovi dopis od severokorejského vůdce. Co přesně bylo jeho obsahem, není známo. Trump prohlásil, že text dopisu je zajímavý a že je reakcí na jeho dopis, kterým summit v Singapuru nedávno odřekl.

Trump s Kim Jong-čcholem hovořil o mírové smlouvě, která by formálně uzavřela korejskou válku z 50. let, kdy byly boje skončeny jen příměřím.

Dalším tématem byly i sankce, které USA a svět vůči komunistické KLDR uplatňují. Trump emisarovi řekl, že Washington má připravené stovky nových sankcí, které ale nespustí.

Řekl , že se těší na den, kdy USA budou moci odvetná opatření zrušit.

„Myslím, že je to dobrý začátek,“ uvedl Trump k setkání s emisarem KLDR.

Prohlásil také, že KLDR a USA stojí před rozvinutím vztahů a že výchozím bodem bude schůzka v Singapuru.

Zajímavostí je, že Trump přijal severokorejského velvyslance v Oválné pracovně Bílého domu a poté ho vyprovodil k vozu. Před odjezdem se s ním ještě v zahradě vyfotografoval.

Takovéto diplomatické pocty byly dosud vyhrazeny jen americkým spojencům. (sfr)