V Itálii nabraly události rychlý obrat. Liga a Hnutí pěti hvězd se dohodly na vládní koalici, premiérem má být opět Guiseppe Conte.

Itálii povedou euroskeptici a odpůrci migrace. Italské strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Premiérem se tak opět stane právník a akademik Guiseppe Conte.

Od předchozího pokusu Liga a M5S upustily poté, co prezident Sergio Mattarella na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu. Toho v nyní navrhovaném kabinetu nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria.

Savona podle agentury ANSA z nové vlády nezmizí, měl by se stát ministrem pro záležitosti EU.

Conte, který sestavoval první verzi kabinetu Ligy a Hnutí pěti hvězd, se po neúspěchu funkce vzdal a prezident jmenoval ekonoma Carla Cottarelliho, aby sestavil úřednickou vládu.

Ukázalo se ale, že by neměla šanci na získání důvěry parlamentu, a Cottarelli navíc během vyjednávání zjistil, že by přece jen mohla vzniknout vláda politická.

Po dohodě s prezidentem ustoupil do pozadí. Po zveřejnění výsledku jednání populistických stran vrátil prezidentovi pověření k formování kabinetu.

Šéfovi M5S Luigimu di Maiovi patrně ve vládě připadne ministerstvo práce a sociálního zabezpečení kvůli projektu základního nepodmíněného příjmu.

Předseda Ligy Matteo Salvini zřejmě zasedne na vnitru.

Liga, kterou agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie.

(pel)