Brusel naplánoval větší dotační přerozdělování ve prospěch nejmladších voličských skupin ve formě programu "Erasmus".

Evropská komise se před blížícími se eurovolbami rozhodla přerozdělit z kapes poplatníků podstatně více peněz do kapes větší masy mladých příjemců, kteří je dokáží „čerpat“ z projektu Erasmus. Brusel takto „přečerpá“ finance na podporu až 12 milionů mladých lidí. Během 7 let jim chce poskytnout celkem až 30 miliard eur (775 miliard Kč).

„Každé euro, které do Erasmu vložíme, je investicí do naší budoucnosti. Do budoucnosti mladého člověka, učitele či stážisty, a také do budoucnosti Evropy,“ prohlásil místopředseda komise Jyrki Katainen, který je zodpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost.

Evropská komise navrhla na roky 2021 až 2027 zdvojnásobit rozpočet programu Erasmus na 30 miliard eur (775 miliard Kč). Tento projekt má v rámci EU údajně sloužit k podpoře vzdělávání.

Ek plánuje, že zvýšenou dotační částkou podpoří až 12 milionů osob, což je třikrát víc než v současném finančním období (2014 – 2020).

Katainen připomněl, že program je už přes 30 let jedním z důležitých projektů, „který ukazuje, co evropská integrace v praxi znamená“.

Novinkou programu má být to, že má být rozšířen i na spolupráci se třetími zeměmi.

Z celkového rozpočtu příštího programu Erasmus je 25,9 miliardy eur (669 miliard Kč) určeno na vzdělávání a odbornou přípravu. Dalších 3,1 miliardy eur (80,1 miliardy Kč) na mládež a 550 milionů eur (14,2 miliardy Kč) na sport. Oznámila to EK.

Programu v jeho nové podobě se od roku 2021 se budou moci zúčastnit žáci, studenti vysokých škol, stážisté, učitelé, školitelé, mladí pracující nebo sportovní trenéři, ale i studující v odborném vzdělávání a přípravě nebo pracovníci v oblasti vzdělávání dospělých.

Čerstvě zveřejněný plán projektu Erasmus je součástí marketingové kampaně, kdy EK pro zvýšení komunikačního dopadu zveřejňuje postupně své jednotlivé rozpočtové návrhy v rámci nového víceletého finančního rámce EU po roce 2020. (sfr)