Francouzský prezident udělí uprchlíkovi z Mali francouzské občanství...

Francie udělí francouzské občanství malijskému migrantovi Mamadou Gassamovi, prohlásil to prezident Emmanuel Macron. Jedenadvacetiletý migrant se stal hrdinou, když bez jištění vylezl do čtvrtého patra pařížského domu, aby zachránil dítě visící z balkónu.

Francouzský prezident Mamoudou Gassamovi osobně poděkoval a udělil mu medaili za odvahu. Současně prohlásil, že malijský běženec získá francouzské občanství. To ostatně požadovala i petice, která vznikla během neděle a do pondělního rána ji stačily podepsat přes čtyři tisíce lidí.

„Chystali jsme se s přáteli dívat v restauraci na finálový zápas Ligy mistrů, když jsem najednou slyšel strašný křik a troubení aut. Vyběhl jsem ven a viděl dítě, jak visí z balkónu. Nepřemýšlel jsem, jen jsem tam vyšplhal a bohudíky jsem ho zachránil,” popisoval Mamoudou Gassama deníku Le Figaro.

Gassama by měl podle Macrona začít v rámci takzvané občanské služby pracovat u hasičů.

„To, co se dělo, bylo neuvěřitelné,“ popisuje scénu 17letá Samy, která se stala svědkem situace.

„Jela jsem na skútru a najednou byla ulice zablokovaná lidmi. Zastavím, zvednu hlavu a vidím, jak to dítě visí z balkónu,“ popisovala.

„Lidé jen křičeli, někteří běželi do domu a snažili se dostat do bytu, ale tam zřejmě nikdo nebyl. Další skupina lidí se snažila postavit tak, aby se pokoušeli chytat v případě, že by padalo. Někteří volali policii a hasiče. Nikdo ale nečekal, že by se mohl někdo snažit vylézt na balkón. Všichni byli velmi vystrašení,“ řekla.

„A pak se najednou objevil ten chlápek a začal lézt po balkónech, až se dostal k dítěti, popadl ho a postavil zpátky na balkón. Všechno se to stalo velmi rychle,“ dodal další svědek.

Hned v neděli se s mladým hrdinou setkala starostka Paříže Anne Hidalgová. Ta také na Twitteru potvrdila, že Mamoudou Gassama přišel do Paříže loni v září bez jakýchkoliv dokladů.

Zachráněný chlapec je v současnosti v dětském domově. Jeho sedmatřicetiletý otec byl krátce po incidentu zadržen a je ve vazbě, napsal server Le Figaro. Je obviněn z opuštění svého dítěte, uvedly soudní zdroje. Otec dítěte se hájil slovy, že ho opustil jen na pár minut, protože šel nakupovat. Matka dítěte se v Paříži v inkriminovanou dobu nenacházela. (jaz)