Česko v příštím roce pošle do chudších zemí o 100 milionů více...

Česká republika v příštím roce daruje téměř 1,2 miliardy korun chudším zemím. Jedná se o sto milionů korun víc než letos. Prioritně poputují peníze do Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Moldavska, Zambie nebo Etiopie.

Na tamní programy spolupráce půjde z celkové sumy téměř 400 miliónů korun.

„Při výběru zemí se bere v úvahu zejména celková úroveň vzájemných dvoustranných vztahů,“ vysvětlila pro Právo mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Udržitelnost a dopady rozvojových aktivit, zájem či připravenost těchto států vytvářet vzájemné partnerství pro rozvoj a dělba práce s dalšími dárci,“ dodala Michaela Lagronová.

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka není na výběr zemí mustr.

„Nemůžeme se starat o celý svět, je to otázka priorit. Proto se pomoc posílá do vybraných zemí a prověřujeme, zda je tam pomoc efektivní. Faktem je, že ze zemí, kde již máme nějaké závazky, není jednoduché odejít, protože se může stát, že ty projekty zhavarují,“ uvedl.

Největší část rozvojové pomoci rozdělí Česká rozvojová agentura. Přes ní projde 520 miliónů korun formou veřejných zakázek, dotací, peněžních darů a rozpočtových opatření.

Česko se v OSN zavázalo do roku 2030 poskytnout ve všech formách rozvojové pomoci 0,33 procenta hrubého domácího důchodu. Nyní je to ani ne polovina. Spolu s dalšími formami rozvojové a humanitární pomoci, například jako součást pomoci Sýrii, se český příspěvek pohybuje kolem čtyř miliard korun ročně. Podle dřívějšího odhadu Českého fóra pro rozvojovou spolupráci by ČR měla dávat až 12 miliard korun.

Ze 14 států EU, které mají stejný limit jako Česko (0,33 procenta HDP), ho neplní ani jeden. Z ostatních států jsou na tom nejlépe Švédsko, Lucembursko, Dánsko či Nizozemsko, které již plní i vyšší limit, který je 0,7 procenta pro staré členské státy EU. (jaz)