Dvě třetiny Irů hlasovaly v referendu pro zrušení zákazu potratů v zemi.

V katolickém Irsku po letech opět povolí potraty. Dvě třetiny obyvatel se totiž v referendu vyjádřily pro zrušení letitého zákazu interrupcí. Pro umožnění přerušení těhotenství hlasovalo v Irsku celkem 66,4 procent lidí, především ženy, mladí a obyvatelé Dublinu. V Česku přitom politici obyvatelům nevěří a referendum dlouhodobě odmítají. Jediný reálný návrh na všelidové hlasování předložila Okamurova SPD. 

Přerušení těhotenství zůstane v Irsku ilegální do té doby, než parlamentem projde nová ústavní legislativa. Irský premiér Leo Varadkar v reakci na výsledek referenda v sobotu uvedl, že zákon povolující interrupce chce prosadit do konce roku.

„To, co dnes vidíme, je vyvrcholením tiché revoluce, která se odehrává v Irsku za posledních deset nebo 20 let,“ řekl Varadkar..

Hlavní skupina odpůrců potratů v Irsku přiznala jasnou porážku. Tábor podporovatelů interrupcí naopak ovládá stále rostoucí nadšení.

Šéf komunikace skupiny Save the 8th, pojmenované podle osmého dodatku irské ústavy zakazujícího potraty, v sobotu podle agentury Reuters přiznal, že přesvědčivě zvítězil tábor zastánců povolení interrupcí.

„Nevidím žádnou možnost, že by zákon (povolující potraty) nebyl přijat,“ řekl John McGuirk s odkazem na změnu zákona, kterou by mělo Irsko na základě referenda potraty povolit. Jeho organizace byla v kampani před plebiscitem nejviditelnějším odpůrcem umělého přerušení těhotenství.

Potraty jsou nyní v zemi povoleny pouze v případech, kdy je ohrožen život matky. Na základě odhadovaného výsledku referenda hodlá vláda irským ženám umožnit přerušit těhotenství do 12. týdne, v případech vážného ohrožení matky nebo dítěte i později.

Dodatek irské ústavy, který dává nenarozenému dítěti stejné právo na život, jaké má matka, byl odhlasován v roce 1983 a Irové o jeho osudu hlasovali již počtvrté.

Česko referendum striktně odmítá

Politici v Česku přitom referendum dlouhodobě striktně odmítají. Návrh ústavního zákona o zavedení všeobecného referenda předložila Okamurova SPD.

SPD chce občanům ČR umožnit rozhodovat o věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Schválení zákona by mimo jiné otevřelo cestu k hlasování o odchodu Česka z EU.

„My žádáme to, co nám občanům patří – vládu ve své vlastní zemi, tedy možnost v obecném referendu hlasovat o čemkoli včetně vypovídání mezinárodních smluv,“ uvedl už dříve Okamura.

Podle návrhu by referendum mohla vyvolat občanská petice se 100 tisíci podpisy nebo vláda. Týkat by se nesmělo pouze podstatných náležitostí demokratického řádu a lidských práv. Vyloučeny by byly také otázky, které by nebyly v souladu se závazky vyplývajícími z mezinárodního práva a k zásahům do soudní moci.

(pel)