Lidovci požadují, aby stát a města vybudovaly byty pro občany.

Ceny bytů a jejich pronájmy v Česku se neustále zvyšují. Lidovci proto chtějí, aby stát a města vybudovaly byty pro občany. Podle jejich návrhu by stát měl zrevidovat nevyužité nemovitosti a využít je k výstavbě nových státních bytů.

„Situace v českých městech je kritická, pro hodně lidí je bydlení nedosažitelné. Chybí třicet až padesát tisíc bytů,“ uvedl předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Vzhledem k vysokým cenám nových bytů je tak bydlení pro řadu lidí nedosažitelné. Řešení podle něj spočívá v tom, že by se z nevyužívaných nemovitostí, které jsou v majetku státu, krajů a měst, vybudovaly byty.

„Tyto nevyužívané nemovitosti, například obecní domy nebo staré továrny, často končí v prodeji, developeři je odkoupí za pár korun a vytvoří předražené byty,“ vysvětlili lidovci.

Lidovci navrhují, aby si stát půjčil peníze na stavbu obecních bytů od Evropské investiční banky (EIB). Ta může garantovat nižší než komerční úrok na dlouhou dobu.

Peníze by poté stát poskytl obcím, které by za ně především v nepoužívaných objektech vybudovaly nájemní byty.  Ta by úvěr splácela příjmy z nájmů.

Podobný postup navrhovali lidovci už v minulém funkčním období, kdy byli součástí koalice ANO a ČSSD. Tehdy ale podle Bartoška ministerstvo pro místní rozvoj jejich požadavek nevyslyšelo, protože situace na realitním trhu nebyla tak napjatá, jako je v současnosti.

Počet nově postavených i zahájených bytů v České republice se rok od roku zvyšuje. Přesto nabídka volných bytů k prodeji výrazně nestačí poptávce, což má za následek enormní nárůst jejich cen. V porovnání s růstem mezd tak za poslední tři roky rostly ceny bytů dvojnásobnou rychlostí.

(pel)