Andrej Babiš chce povolit alkohol cyklistům, lyžařům a vodákům. To přesto, že vláda ANO nepodpořila návrh Pirátů na zrušení pokut pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu. ANO prý přijde s vlastní novelou zákona, která konzumaci alkoholu v určité míře umožní.

Babiš řekl, že ve vládě panuje shoda na tom, že vodáci by neměli mít absolutní svobodu pro konzumaci alkoholu a dalších látek.

Nemyslíme si, že by měla být umožněna taková volnost, ale chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo v rozumné míře. Proto chceme předložit novelu,“ uvedl.

Míra tolerance by podle něj měla vycházet z příkladu jiných zemí Evropské unie. Úprava se podle něj bude týkat vodáků, cyklistů a lyžařů.

Pod návrh na zrušení pokut se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD.

„Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 000 korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ uvedl poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Podle ministerstva vnitra by bylo možné uvažovat nejvýše o zmírnění dosavadní úpravy v podobě snížení pokuty nebo omezení platnosti na vybrané vodní cesty. Ministerstvo zdravotnictví označilo argumentaci maximální pokutou za zavádějící, neboť spodní hranici sankce zákon neurčuje a skutečná pokuta může být podstatně nižší nebo místo ní může být uloženo napomenutí. (jaz)