Šlechtová chce vyšetřovat miliardovou zakázku na radary (ilustrační foto).

Inspekce ministerstva obrany zjistila  „extrémně závažné nálezy“ v souvislosti se zakázkou na mobilní radary za 3,5 miliardy korun. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) postoupila záležitost k vyšetřování Vojenské policii. Podle Šlechtové souvisí plánované vyšetřování s „honem“, který na ni v minulých týdnech začal.

Smlouvu na nákup mobilních radarů za 3,5 miliardy korun obrana chystá již několik let. Nahradit mají zastaralé radary sovětské výroby. Ministerstvo obrany je chce koupit od Izraele formou mezivládní dohody. Smlouva měla být uzavřena již před rokem, dosud se tak ale nestalo. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podpis smlouvy přenechal Šlechtové. Ta po nástupu do funkce nechala velké zakázky prověřit.

U smlouvy na radary uvádí, že nemá jistotu, že je bude možné napojit na systémy NATO. Záležitost nyní projednává komise složená ze zástupců ministerstva obrany, kybernetického úřadu a izraelské firmy.

„Máme velmi závažné nálezy ze strany inspekce na radary. Nebudu to specifikovat blíže, ale ty nálezy jsou opravdu extrémně závažné,“ zdůraznila.

Poznamenala, že její auditoři nalezli určitá pochybení i v marketingovém průzkumu na nákup víceúčelových vrtulníků. Za ně by mohla armáda dát až 13 miliard.

Šlechtová poznamenala, že Vojenské policii postoupila i další „věci“.

„Mohu konstatovat, že ten hon na mě třeba souvisí s těmi mými podáními. Protože těch podání je několik, jsou to významné staré zakázky, není to ani jedna zakázka za mě,“ dodala s odkazem na mediální kritiku, které v posledních týdnech řeší. (jaz)