Francie zabránila v minulém týdnu dvěma teroristickým útokům. Nejprve zadržela dva bratry egyptského původu, kteří chystali použít silný jed ricin, pak zatkla také muže čečenské národnosti, jenž údajně plánoval bombový útok.

Francouzské bezpečnostní síly v sobotu vyklidily nádraží v Marseilli a zadržely podezřelého muže. Měl u sebe „elektrický a elektronický materiál“, který mohl být využit k sestavení výbušného zařízení, sdělil marseillský prokurátor Xavier Tarabeux.

Zatčený podle žalobce tvrdil, že je čečenské národnosti. Na divně se chovajícího podezřelého prý hlídkující vojáky upozornil jeden cestující.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb ještě předtím informoval, že bezpečnostním službám se podařilo zabránit atentátu, při němž dva bratři egyptského původu zamýšleli použít silný jed – ricin – nebo výbušninu.

„Monitorujeme sociální sítě. Zadržení komunikovali prostřednictvím šifrovací aplikace Telegram, kde jsme je dokázali odhalit a následně zadržet, čímž jsme pokus o atentát zmařili ještě ve stadiu přípravy,“ řekl Collomb televizi BFMTV.

Informace o chystaném teroru se objevily týden po útoku nožem v Paříži, při němž dvacetiletý Chamzat Azimov, džihádista čečenského původu, zabil jednoho mladého muže a zranil pět lidí

Policie v pátek zadržela útočníkova přítele Abdula Hakima A. (20) a obvinila ho z napojení na terorismus s cílem zaútočit na lidi. (jaz)