Migranti proudí z jihu Afriky na sever do Alžírska, které se je však snaží posílat zpět přes poušť Sahara.

Alžírsko vyhazuje migranty uprostřed Sahary a nutí je pochodovat pěšky zpět do Nigeru. Řada z běženců už takové zacházení nepřežila. Krizová záležitost je důsledkem migrační vlny obyvatel proudících z jihu Afriky na sever kontinentu s cílem proniknout následně do sociálního ráje Západní Evropy.

Před krizí, která vznikla na hranicích Alžírska s Nigerem Mezinárodní organizace pro migraci. Migranty přicházející od jihu nechává vláda Alžírska odvážet na největší světovou poušť. Uprchlíky vysazuje uprostřed Sahary.

Mnoho z nich následný pochod zpět do obydlených míst Nigeru nepřežilo.

„Vzali nám všechny věci: peníze, mobily, všechno. Zacházeli s námi špatně. Vysadili nás v saharské poušti,“ řekl o svém vyhoštění z Alžírska migrant z Mali.

Migranti následně museli ujít desítky kilometrů do nigerské hraniční osady Assamakka.

„Bylo to jako projít skrz peklo. Neměli jsme nic k jídlu a slyšeli jsme, že v dunách zemřeli aspoň dva lidé,“ uvedl jeden z Malijských běženců, který pochod smrti přežil.

Pochod řídce zalidněnou saharskou oblastí v teplotách přesahujících 40 stupňů Celsia nepřežily desítky lidí, informovala BBC. Alžírské úřady údajně na Saharu deportují těhotné i děti



Organizace pro migraci od září loňského roku pomohla deseti tisícům migrantů, kteří zůstali opuštění v poušti. Některé zde zanechali převaděči, další však deportovaly alžírské úřady s tím, že do nejbližšího města mají dojít pěšky.

Do nejbližšího nigerského města Agadez je přitom čeká cesta dlouhá asi 400 kilometrů.

Alžírsko začalo v roce 2017 potlačovat nelegální imigraci přes svou jižní hranici, na které posílilo hlídky. Úřady deportují tisíce migrantů ze subsaharské Afriky, nejčastěji z Mali, Kamerunu nebo Nigérie, kteří v zemi žijí bez povolení.

Alžírské úřady tvrdí, že taková opatření jsou nezbytnou prevenci, protože nechtějí, aby do země kdokoli vstupoval bez toho, aniž by byla známa jeho totožnost. (sfr)