Cristiano Ronaldo se přiznal k daňovým únikům...

Hvězdný fotbalový útočník Cristiano Ronaldo z Realu Madrid se přiznal k daňovým únikům. Zpětně tak chce španělským úřadům uhradit téměř 15 milionů eur (384 milionů korun), aby se vyhnul případnému trestu. Informaci přinesl deník El Mundo.

Třiatřicetiletý Ronaldo čelí obvinění, že se v letech 2011 až 2014 vyhýbal placení daní z osobnostních práv, za což mu hrozí trest až na tři a půl roku odnětí svobody a pokuta minimálně 28 milionů eur (715 milionů korun).

Pětinásobný vítěz Zlatého míče původně obvinění odmítal s tím, že jen využil možnosti, kterou během jeho předchozího působení v Manchesteru United považovaly britské úřady za legální a legitimní. Nyní se ale k trestnému činu poprvé přiznal.

Žalobce po Ronaldovi požaduje, aby kromě původní částky zaplatil také pokutu. Celková suma by se tak mohla pohybovat kolem 26 milionů eur (665 milionů korun). Původní Ronaldova nabídka na vyrovnání dluhu byla přitom pouze necelé 4 miliony eur.

Problémy s daněmi ve Španělsku řešil i Ronaldův rival Lionel Messi z Barcelony, který byl loni za úniky ve výši 4,1 milionu eur odsouzen k trestu 21 měsíců. Podle zákonů však za mříže nemusí, protože šlo o jeho první konflikt se zákonem, nenásilný trestný čin a trest byl nižší než dva roky. Soud mu místo vězení vyměřil pokutu čtvrt milionu eur.

Ligové zápasy obou nejvíce prominentních fotbalových daňových delikventů mohou u nás fanoušci sledovat na DIGI TV, která v Česku vysílá jak španělskou La Ligu, tak anglickou Premier League a německou Bundesligu. (jaz)