Na světě bylo v roce 2017 celkem 2754 dolarových miliardářů. Jejich globální bohatství se loni vyšplhalo na rekordních 9,2 bilionu dolarů (199 bilionů korun). Je to zhruba polovina hrubého domácího produktu USA a bezmála padesátinásobek HDP České republiky.

Data vyplynula z údajů společnosti Wealth-X, která shromažďuje údaje o nejbohatších lidech. K prakticky stejným číslům dospěl i Forbes.

Loni se do klubu nejbohatších lidí planety připojilo rekordních 357 nováčků. To meziročně představuje skokový růst o téměř 15 procent. Na světě tak žije 2754 dolarových miliardářů.

„Bohatí těžili loni především z vynikajících výsledků kapitálových trhů a globální ekonomiky,“ stojí ve zprávě Wealth-X.

Jejich bohatství loni vzrostlo o 1,8 biliónu dolarů, což je oproti roku 2016 čtyřiadvacetiprocentní nárůst.

Zpráva zdůvodňuje vysoký podíl Američanů robustní domácí ekonomikou, zisky z akciového trhu a vysokou koncentrací technologických firem, které generují bohatství.

Nejbohatším člověkem planety je zakladatel on-line prodejny Amazon Jeff Bezos, který si loni připsal 34,2 miliardy dolarů a jehož jmění činí 133 miliard. V jediném měsíci dokonce skokově zbohatl o 12 miliard dolarů.

Čtyřiapadesátiletý Bezos přitom založil svou firmu v roce 1994 v garáži. Dnes kromě Amazonu vlastní i vesmírnou společnost Blue Origin a v roce 2013 koupil za čtvrt miliardy dolarů deník The Washington Post.

Česko má v žebříčku 6 zástupců

Nejvíce miliardářů – 680 – žije ve Spojených státech, tedy 25 procent finanční elity, ačkoli jinak představují USA jen čtyři procenta světové populace.

Meziročně tam přibylo jen deset procent miliardářů, zatímco v Číně klub zaznamenal ve stejném období 36procentní růst. Dnes má nejlidnatější země světa 338 miliardářů. Celkově tak počet asijských boháčů v součtu poprvé předběhl Severní Ameriku.

Na dalších místech jsou Německo, Indie, Švýcarsko, Rusko a Hongkong. Británii jako jediné z nejrozvinutějších zemí světa loni miliardářů ubylo a jejich počet se ustavil na devadesáti. Zpráva se netají tím, že příčinou jsou vedlejší dopady brexitu.

Česká republika má v žebříčku dolarových miliardářů šest zástupců. Majetek v hodnotě přesahující 21,68 miliardy korun (hodnota jedné miliardy dolarů podle současného kurzu, pozn. red.) v tuzemsku vlastní Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek, Radovan Vítek, Daniel Křetínský a Pavel Tykač.

(pel)