Evropská unie má problém s Ruskem, ale i s USA, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na konferenci Globsec v Bratislavě. (Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zkritizoval Evropskou unii (EU). Podle předsedy české vlády má Unie problémy ve vztahu s Ruskem, ale i se Spojenými státy. Babiš se také znovu opřel do migračních kvót nebo do konceptu vícerychlostní Evropy. 

„Evropa má stále víc a víc problémů, a to nejen ve vztahu k Rusku, co se týká sankcí, ale také ve vztahu k našemu spojenci, Spojeným státům,“ řekl Babiš před konferencí Globsec v Bratislavě.

„Spojené státy vypověděly klimatickou dohodu, dohodu s Íránem, zavedly nám cla,“ dodal.

Babiš v Bratislavě na konferenci zdůraznil, že pro české členství v EU je klíčová otázka migrace a kvót na přerozdělování migrantů. Češi podle něj mají jiné hodnoty a cení si své bezpečí, což někteří partneři v EU podle premiéra nechápou.

„Některé členské státy ještě pořád nepochopily, jak je pro nás nebezpečí migrace důležité a jak jsou kvóty nesmyslné a že nikdo jiný než my nebude rozhodovat o tom, kdo u nás bude pracovat a žít. To je naprosto nepřijatelné,“ řekl Babiš.

Schengenský systém podle něj nemá logiku, pokud v něm je Řecko, ale ne Chorvatsko nebo Bulharsko. Vnější hranice EU se tak nedá efektivně chránit.

Předseda vlády zkritizoval také koncept vícerychlostní Evropy.

„Mně se koncept dvourychlostní Evropy, která a priori rozděluje Evropu do dvou kategorii, vůbec nelíbí. Pokud máme přijmout koncept vícerychlostní Evropy, pouze (tehdy), pokud to nerozdělí Evropu na malé kluby s tím, že všechny členské státy budou mít možnost se zapojit a pokud to nenaruší společný trh,“ uvedl Babiš.

Bez ohledu na účast členských států na jednotlivých projektech užší spolupráce v rámci EU by se podle Babiše měly všechny země zapojit do rozhodování o budoucnosti EU. (pel)