Začátek stavby železniční trati z centra Prahy na Letiště Václava Havla je zase o krok blíže. Firma Pro Cedop stáhla stížnost k antimonopolnímu úřadu. (Foto: Praha-Kladno,cz)

Stavba železniční tratě z centra Prahy na letiště v Ruzyni je zase o krok blíže. Firma Pro Cedop stáhla stížnost k antimonopolnímu úřadu. Podniku vadilo, že se do projektu nemohly zapojit firmy ze zahraničí. V budoucnu by se lidé z centra metropole měli vlakem na letiště dostat asi za 25 minut. 

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ukončil správní řízení se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), které zahájil na podnět společnosti Pro Cedop. Podnik protestoval proti podmínkám soutěže, které vyžadovaly například znalost češtiny u zahraničních inženýrů.

Společnost vzala návrh na prošetřování zpět. Firma krok zdůvodnila tím, že ÚOHS podle ní beztak směřoval k­ zamítnutí stížnosti.

„SŽDC nyní zahájila kroky vedoucí k podpisu smlouvy o dílo s hodnotící komisí doporučeným uchazečem. Podepsání smlouvy o dílo předpokládáme v blízké době,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Soutěž vypsala Správa železniční dopravní cesty na podzim 2017. Jedná se o úsek z Prahy-Výstaviště do Prahy-Veleslavína. Trať má být dvojkolejná a elektrifikovaná.

Vlaky směřující z pražského letiště a od Kladna budou z Veleslavína na Výstaviště projíždět v 80metrové hloubce dvěma zhruba tříkilometrovými tunely. Do soutěže na vypracování projektu se přihlásil jediný uchazeč, sdružení společností Metroprojekta SudopPraha.

Mezi centrem Prahy a letištěm původně měla být rychlodráha. Nový projekt za 30 miliard korun ale počítá s klasickou dvoukolejnou tratí, která vznikne při rekonstrukci kolejí mezi Prahou a Kladnem.

Část vlaků by – jako v současnosti jela dál na Kladno, část spojů by mířila na letiště.

V budoucnu by se lidé z centra Prahy měli vlakem na letiště dostat asi za 25 minut. Teď musí Správa železniční dopravní cesty získat územní rozhodnutí.

Správa železnic předpokládá, že územní rozhodnutí by pro tyto stavby mohlo být vydané ke konci letošního roku. Pokud by se tak stalo, dá se předpokládat, že stavět by se mohlo začít v roce 2022.

(pel)