Otrávený agent Sergej Skripal v roce 2012 tajně navštívil Prahu.

Bývalý otrávený dvojitý agent Sergej Skripal, kterého podle Britů údajně nechali otrávit Rusové novičokem, byl v roce 2012 tajně v Praze. Zde se měl sejít s českými bezpečnostními složkami. Následně se s nimi potkal ještě v Británii. Údajně kvůli rozkrývání ruské agenturní sítě.

Informoval o tom server Respekt.cz.

Podle Respektu atentát na Rusa nijak nesouvisí s jeho dřívější návštěvou českého hlavního města.

Skripal, kterého v roce 1995 naverbovala do svých služeb britská tajná služba MI6, měl v ruských tajných službách mnohem významnější pozici, než se uvádí.

Měl být šéfem personálního oddělení tamní vojenské rozvědky GRU, takže měl přehled o rozmístění jejích agentů v Evropě. U některých dokonce znal jejich totožnost, což se mu hodilo při spolupráci s Brity.

Právě kvůli vazbě na Brity, kterým mezi lety 1995 a 2004 nejprve vynášel informace z ruské rozvědky za peníze jako dvojitý agent, se měl dostal i do Česka.

V roce 2004 byl zatčen a strávil 6 let ve vězení, než byl vyměněn za deset ruských špionů chycených v Americe. Následně již pracoval na odhalení ruské agenturní sítě, což se pojilo i se setkáními s bezpečnostními partnery Británie. Prahu podle Respektu Skripal navštívil nejméně jednou, a to v roce 2012.

Návštěva prý byla krátká, ale pro Česko přesto plodná. I proto se s ním zástupci zdejší bezpečnosti sešli ještě ve Velké Británii.

Británie obviňuje Rusko

Británie označila za viníka útoku novičokem Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka. Prezident Miloš Zeman poté prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se novičok na území ČR v malém množství vyráběl a testoval.

Ministerstvo obrany potom uvedlo, že došlo pouze k mikrosyntéze pro účely chemické obrany, tento postup přitom není považován za výrobu. Šlo navíc o jinou látku, než kterou byl Skripal otráven.

Skripalovi byli otráveni 4. března a nalezeni byli na lavičce před salisburskou restaurací v hlubokém bezvědomí. Podle Londýna útočníci použili armádní jed zvaný novičok, vyrobený údajně v bývalém Sovětském svazu. Podle The Times byla látka podána jako pomalu se uvolňující gel, což pachatelům umožnilo včas se vzdálit.

Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlilo dalších asi 30 zemí, celkem muselo své diplomatické posty vyklidit kolem 150 Rusů. Moskva obvinění z napadení odmítá a na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraničních diplomatů v Rusku.

(pel)