Česká republika zablokovala prohlášení Evropské unie odsuzující přesunutí ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Česko, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly společné prohlášení EU ohledně přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Na přípravě blokace se podílel také prezident Miloš Zeman. Palestina vzkázala Česku, Maďarsku a Rumunsku, že krok ovlivní jejich budoucí vztahy s arabským a islámským světem.

Spojené státy přesunou svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma v pondělí na základě prosincového rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa. Izraelská vláda krok uvítala, naopak Palestinci vyjádřili hluboké politování.

Ti chystají protesty a argumentují tím, že Washington už nyní nemůže být považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů.

Palestinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že postoj trojice unijních zemí včetně České republiky rozhodně odmítá. Podle úřadu je v rozporu s politikou EU, předchozími unijními prohlášeními a také s mezinárodním právem a rezolucemi OSN.

Česko spolu s Maďarskem a Rumunskem svým rozhodnutím podle Palestiny také povzbudily izraelské okupační úřady k dalšímu porušování mezinárodního práva, uvádí prohlášení, o kterém informovala palestinská agentura WAFA.

EU: Řešením je vznik dvou států

Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států. Kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Tento postoj potvrdili v závěru prosincového summitu také prezidenti a premiéři zemí bloku s tím, že „pozice EU ohledně Jeruzaléma zůstává beze změny”.

V současné době připravované prohlášení ale šlo podle diplomatů „nad rámec” závěrů prosincové Evropské rady.

Podle neoficiálních informací totiž obsahoval odmítnutý návrh, připravený Evropskou diplomatickou službou, také zmínku o tom, že členské státy svá vlastní vyslanectví do Jeruzaléma stěhovat nebudou.

České ministerstvo na závěry prosincového summitu opět odkázalo.

„Pozice byla jasně formulována prostřednictvím závěrů Evropské rady. Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla v tuto chvíli k tomuto tématu opětovně vyjadřovat,“ sdělila mluvčí.

Na blokaci se podílel i Zeman

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček poté uvedl, že se na přípravě zablokovaní dohody podílel společně s premiérem v demisi Andrejem Babišem a ministrem zahraničí v demisi Martinem Stropnickým (oba ANO) i prezident.

Zeman se opakovaně vyslovil pro to, aby ČR následovala amerického příkladu a do Jeruzaléma svou ambasádu přesunula.

V květnu 2018 otevře Česko ve městě svůj honorární konzulát. Přestěhování svého velvyslanectví do Jeruzaléma plánuje také rumunská vláda.

Palestina státům EU, které byly pro prohlášení, poděkovala. Česku, Maďarsku a Rumunsku naopak připsala plnou odpovědnost za důsledky jejich činu, obzvláště pak za jejich budoucí vztahy s arabským a islámským světem.

Izrael východní část Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967. Izrael poté v červenci 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství anexi neuznává.

(pel)