ČSSD v jednání o vládě ustoupila Andreji Babišovi...

V koaliční smlouvě ČSSD a hnutí ANO není hned několik podmínek, o kterých sociální demokracie hovořila s tím, že bez nich do vlády se stranou Andreje Babiše nepůjde. Tvrdí to Právo, které získalo kopii koaliční smlouvy. V té má chybět například slib rezignace člena vlády, který by byl prvoinstančně odsouzen.

Toto ustanovení prosazovala ČSSD do smlouvy s ohledem na trestní stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

V koaliční smlouvě pouze stojí:

„V případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoli člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti.“

Spory by se tedy mohly vést nejen o tom, co je to „přiměřený čas“, ale i o tom, co by mělo následovat poté, co smlouva přestane platit. Pokud by Babiš nepodal v případě svého odsouzení demisi, jeho odchod by si mohla ČSSD vynutit rezignací vlastních ministrů.

Rozbít spolupráci mezi ANO a SPD, které spolu s KSČM v uplynulém půlroce hlasovaly ve Sněmovně, se ČSSD také úplně nepodařilo. Původně chtěla odvolat předsedu SPD Tomia Okamuru z pozice místopředsedy Sněmovny, další poslance pak z funkcí ve výborech a komisích.

Na toto téma však koaliční smlouva hovoří pouze o tom, že ve Sněmovně budou smluvní strany podporovat takové personální a početní složení orgánů, které bude vyplývat z dohody předsedů stran a předsedů jejich poslaneckých klubů. Koaliční poslanci by podle dohody měli ve Sněmovně hlasovat jen pro ty zákony a pozměňující návrhy, na kterých se dohodnou obě strany. Nerespektování takového postupu by mohlo vyvolat dohadovací řízení, případně demisi všech ministrů soc. dem.

Ačkoli ČSSD musela z některých svých požadavků při sepsání smlouvy i programového prohlášení couvnout, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola považuje jejich znění za úspěch.

„Za dohodnutými podmínkami stojím, myslím, že se nám podařilo jako minoritnímu partnerovi domluvit poměrně významné záležitosti. Nikoli jen co se týká ministerských postů, ale programu, který se týká lidí této země,“ uvedl Zimola pro Právo.

Platí, že ČSSD nechá o svém vstupu do koalice s ANO rozhodnout celou členskou základnu. Ta by měla na přelomu května a června hlasovat tajně na jednání místních organizací. Do regionů se ještě předtím chystá předseda ČSSD Jan Hamáček se Zimolou, kteří chtějí vysvětlit, proč je dobré se vlády účastnit.

(jaz)