Andrej Babiš opět pohrozil předčasnými volbami...

Andrej Babiš znovu pohrozil předčasnými volbami. Pokud se členové ČSSD v referendu vysloví proti vládní spolupráci, byly by podle premiéra v demisi jednou z variant předčasné volby na jaře 2019. ČSSD přitom podle posledních průzkumů ztrácí a pohybuje se kolem výsledku 7 procent.

„Jednou z možností je pozvat všechny parlamentní strany a zeptat se jich, jestli bychom se nedomluvili na volbách příští rok v květnu 2019, když budou evropské volby,” řekl Babiš na dotaz, co by se stalo, pokud by se členové sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu vyjádřili proti vládní spolupráci s ANO.

Společnou koalici v pátek naopak jednomyslně schválili poslanci a výbor hnutí ANO.

Babiš pohrozil předčasnými volbami už letos v únoru v rozhovoru pro Právo. Ty by se podle jeho tehdejšího vyjádření mohly konat v případě, že jeho druhá vláda nezíská důvěru do letošního května. Ostatní strany to tehdy označily za nátlak. Podruhé se o předčasných volbách Babiš zmínil po krachu prvního jednání s ČSSD o vládě.

S variantou předčasných voleb nesouhlasí ani prezident Miloš Zeman, který ve vánočním projevu se zaťatou pěstí rezolutně prohlásil, že takovou variantu nepřipustí.

(jaz)