Motiv vraždy novináře Jána Kuciaka byl spjatý s jeho investigativní novinářskou prací. Médiím to sdělil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Okruh vyšetřovacích verzí vraždy Kuciaka a jeho snoubenky se tak zúžil.

Čižnár vyloučil, že by vražda souvisela s Kuciakovou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

„Možnost, že cílem útoku byla ona, můžeme vyloučit. Útok byl směřován výlučně na Kuciaka,“ dodal Čižnár.

Další podrobnosti generální prokurátor nesdělil, protože nechce ohrozit vyšetřování.

„Nebudu sdělovat těm vagabundům, kteří to mají na svědomí, kam jsme dospěli. My chceme nejdříve chytit vraha, který nám řekne, zda ho někdo objednal, či nikoli. Nebude nám nic platné, pokud vraha najdeme někde zakopaného,“ dodal.

Generální prokuratura podle Čižnára také zjistila, že policie a prokurátoři pochybili v devíti ze zkoumaných 56 trestných případů, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal Kuciak. V materiálu se novinář věnoval aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na Ficovy blízké spolupracovníky.

„Nemáme se čím chlubit. Z devíti (pochybení) byla jedna chyba procesní, v osmi byly chyby skutkové – buď věci byly odmítnuty předčasně, nezákonně a některé z důvodů, které nechápu ani já,” řekl Čižnár.

Dodal, že kvůli zmiňovaným pochybením složil funkci jeden prokurátor a vůči dalšímu byl podán návrh na jeho odvolání. Šlo o pochybení například v případech podezření z daňových deliktů, kauzy budou znovu otevřeny.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždil zatím neznámý pachatel letos 21. února v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala demonstrace po celé zemi. Vláda premiéra Roberta Fica podala demisi a prezident Andrej Kiska jmenoval nový kabinet v čele s premiérem Petrem Pellegrinim.

(jaz)