Nová Putinova limuzína vyšla na 4 miliardy korun...

Staronový ruský prezident Vladimir Putin se na inauguraci v moskevském Kremlu ukázal v nové limuzíně projektu Kortež. Vývoj pancéřovaného automobilu stál přes 12 miliard rublů (zhruba 4 miliardy korun),uvedl list Vedomosti.

Projekt Kortež (uvádí se také „cortege“ – česky „průvod“, „kolona“) počítá se vznikem „celé rodiny“ reprezentativních vozidel na shodném podvozku, konkrétně s limuzínou, sedanem a velkoprostorovým vozem.

Před šesti lety se Putin vezl moskevskými ulicemi do Kremlu v opancéřované limuzíně Mercedes. Tentokrát k přesunu ze své pracovny v jednom kremelském paláci na slavnost v druhém paláci použil zcela novou limuzínu Kortež.

„Tímto způsobem ujel asi 200 metrů,“ poznamenal server Lenta.ru.

Limuzína, jejíž vzhled byl do poslední chvíle utajen a nebylo jisté, zda se při Putinově inauguraci představí, je dlouhá 6,62 metru. Podle neoficiálních informací je vybavena přeplňovaným osmiválcovým motorem objemu 6,6 litru o výkonu téměř 600 koní a tisíci newtonmetry (testuje se prý i varianta o výkonu 800 koní).

Auto pro Putina a jeho ministry má být samozřejmě pancéřované, jak je u limuzín pro takto exponované osoby zvykem. Chybět nesmí speciální pneumatiky umožňující jízdu i při ztrátě tlaku.

Celkem má mít ruská státní flotila dvě stě aut nové ruské „státní“ značky. Mluví se ale také o civilních verzích modelů, které mají být určené k volnému prodeji. Celkem má být do roku 2020 vyrobeno pět tisíc aut.

Ceny vozů budou podle ministra průmyslu Denise Manturova začínat na cenovce „více než deset milionů“ rublů (asi 3,4 milionu Kč), což je podle agentury Interfax skoro dvojnásobek oproti původně slibované ceně.

(jaz)