Václav Klaus: Projekt evropské integrace je téměř marxiánský.

Exprezident Klaus vůči EU přitvrzuje a začíná volat po revoluci, která by rozbila dnešní EU. Současné příznivce EU považuje Klaus za hrdiny. Projekt Evropské unie, respektive evropské integrace označil Václav Klaus za „marxiánský“.

Klaus ve svém projevu v německém Freilassingu vyzval Evropskou unii k radikální změně její politiky, která by měla být analogií listopadové revoluce, k níž došlo v Československu v roce 1989.

„Má-li mít někdy v budoucnu Evropská unie jakýkoli smysl, musí provést nikoli malé změny, ale radikální obrat. V německé terminologii eine radikale Wende, v české sametovou revoluci,“ prohlásil Klaus.

Podle Klause dnes politiku EU hájí už jen placení představitelé EU a unií podporovaní aktivisté.

„Dnes je normální, ne-li dokonce povinné, Evropskou unii kritizovat. To už dělají skoro všichni s výjimkou bruselské administrativy a na ni napojených skupin de facto aktivistů v jednotlivých členských zemích EU,“ podotkl Klaus.

„Dnes už je třeba k obhajování EU nemalé lidské statečnosti. Je proto zcela logické, že to dělá jen málokdo. Člověk musí být mimořádně zarputilý a necitlivý, aby tragické defekty Evropské unie neviděl,“ uvedl exprezident ČR.

Klaus prezentoval svůj „odlišný pohled oproti politicky korektní, tedy povolené kritice EU“. Podle něho jsou „dlouhou dobu diskutované defekty EU“ ve skutečnosti vrozenými vadami (Geburtsdefekte) a tedy nejsou to problémy, které by šlo vyřešit „snad dobře míněnými, ale ve starých kolejích jdoucími reformami EU“.

Skutečná politická soutěž idejí a politických programů byla podle Klause v EU nahrazena politickou korektností, moralistickými výroky „nafoukaných Gutmenschen (české slovo dobroděj není tak výstižné)“, enormní mediální manipulací a naopak mlčením, respektive nereagováním v zásadních věcech.

„Žijeme v politicky korektním, více a více monoideologickém světě, který je však prezentován jako svět neideologický. Kulturní marxismus frankfurtské školy, této bašty progresivistické levicové ideologie, dnes v Evropě dominuje,“ zdůraznil někdejší premiér a prezident České republiky.

Za největšího ideového nepřítele považuje Klaus soudobý „revoluční marxismus“.

„Znovu se nám vrací – byť v nových podobách a pod novými prapory, tentokráte méně rudými, o to více zelenými a duhovými – revoluční utopismus, který kapitalismus dnešní doby považuje za stejné selhání, za jaké ho před sto padesáti lety, kdy dokončoval svůj Das Kapital, považoval Marx. Tento revoluční marxismus je i v současnosti naším zásadním nepřítelem,“ zdůraznil Klaus.

„Marxismus vznikl jako plod nepochopení a/nebo nerespektování společenských zákonitostí a samotné lidské podstaty. Vznikl na bázi předpokladu, že jsou lidé v zásadě stejní, že jsou pouhou součástí celku, který může a musí být řízen shora, nikoli být evolučně utvářen na základě svobody a svobodného jednání každého jednotlivce.“

„Marxismus je třeba znát i dnes. Nepřetržitě vznikají nové, pro svobodu člověka nesmírně nebezpečné ideologie, které sice na první pohled nemají s původním marxismem nic společného, ale ve skutečnosti jsou budovány na stejném základě.“

Klaus proto varoval před „oslavou Marxe a marxismu“. A vyzval k zamyšlení a k otevření očí. A k „prokouknutí“ těch ideologií, které z marxismu přímo či nepřímo, vědomě či nevědomě, vycházejí.

Podle Klause je proto „mimo veškeré chápání“, že se odhalování Marxova pomníku účastnil nejvyšší představitel Evropské unie (J. C. Juncker).

„Pro řadu lidí je to překvapení a zklamání. Pro mne nikoliv. Pro mne je to přiznání vlivu, který Marx na náš dnešek a na progresivistický, téměř marxiánský projekt evropské integrace v jeho dnešní podobě Evropské unie má,“ doplnil Klaus.

Více o tématu čtěte ZDE:

Česku jde o přežití. V tvrdém jádru EU bychom byli součástí Německa

Kam nás vede Evropská unie

Dvě stě let od narození Karla Marxe a jeho nová obří socha v Trevíru

Němci odhalili čínskou sochu Karla Marxe. Idol komunistů oslavil i šéf EU Juncker