Šéf EK Juncker přijel do Trevieru hájit Karla Marxe, jehož čínskou sochu v nadživotní velikosti odhalili za potlesku místních občanů.

Čínskou sochu Karla Marxa odhalili v německém Trevieru na počest 200 let od narození zakladatele světového komunismu. Marxe na konferenci vyzdvihl i šéf Evropské komise J. C. Juncker. V Německu vystoupil i exprezident Klaus, který vztyčení Marxovy sochy ostře kritizoval. 

Čtyři a půl metru vysokou sochu Karla Marxe městu Trevier darovala Čína. V sobotu po poledni přihlíželo odhalení monumentu o hmotnosti 2,3 tuny mnoho stovek lidí, kteří opakovaně tleskali projevům politiků. Proti odhalení však protestovali i skupiny odpůrců, kteří upozorňovali na to, že si komunismus, jehož byl Marx zakladatelem, vyžádal miliony lidských životů.

Socha slavného čínského umělce Wu Wej-šana měla původně i s podstavcem měřit 6,3 metru.

Marx za komunismus nemůže

Marxův odkaz přijel na konferenci do Marxova rodiště, německého Trevieru, obhajovat i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něho by filosof a revolucionář Karl Marx měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu.

„Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby,“ uvedl Juncker.

„Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe,“ podotkl.

Ve stejném duchu se vyslovila i Malu Dreyerová, sociálnědemokratická premiérka spolkové země Porýní-Falc, v níž leží Marxovo rodiště.

„Zločiny, které byly ve 20. století v jeho jméně spáchány na milionech lidí, nemůžeme dávat za vinu jemu,“ prohlásila německé politička.

Juncker zradil EU

Podle Miroslava Kalouska, šéfa poslanců prounijní TOP 09, za zločiny stalinistů Marx skutečně nemůže.

„Leč v Komunistickém manifestu uznává násilí jako legitimní nástroj. To je v přímém rozporu s idejemi EU. Svým vystoupením v Trieru Juncker společné hodnoty EU zradil,“ uvedl Kalousek.

Klaus: Je to výsměch 

Odhalení Marxovy sochy kritizoval na akci AfD v Německu i exprezident ČR Václav Klaus. Postavení obřího Marxova pomníku, který zaplatila Čína, řada lidí v Německu i Česku považuje „za výsměch dějinám, za výsměch obětem režimů, které vznikly na bázi Marxova učení, za výsměch dnešku,” zdůraznil Klaus.

Svou účast na protestní akci AfD zdůvodnil Klaus snahou varovat „před bagatelizováním vlivu, který Marx po celých uplynulých dvě stě let ve světě měl a pořád ještě má”.

Podle Klause i v současnosti vznikají na základě Marxova učení „nové, pro svobodu člověka nesmírně nebezpečné ideologie”.

Klaus také kritizoval „Marxovy věrné stoupence”, kteří jsou prý přesvědčeni, že filosof „světu odevzdal skvělé myšlenky, ale že ty nebyly správně pochopeny, interpretovány a realizovány”.

Marx prý dobře věděl, že uskutečnění komunistického ideálu vyžaduje diktaturu proletariátu. Marx tak podle Klause „výrazně přispěl ke vzniku diktatur 20. století s desítkami, ne-li stovkami miliónů obětí,” podotkl také český exprezident.

Marxovu sochu odsoudili i představitelé německé AfD.

„Komunismu, který mnoha národům přinesl tolik utrpení, by se neměl stavět pomník,” prohlásil spolupředseda AfD Alexander Gauland.

Zemský předseda AfD v Porýní-Falci, Uwe Junge, označil vztyčení sochy Karla Marxe za „políček do tváře všem obětem komunismu”.

Prioritou by podle něho mělo být vybudování památníku obětem komunismu, a to jak v Marxově rodišti, tak v Berlíně. (sfr)